Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
30. května 2023 16:55
Čas čtení 0:57

Příznivci a odpůrci česko-americké obranné smlouvy se střetli v Praze. Musel zasahovat antikonfliktní tým

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Příznivci a odpůrci česko-americké obranné smlouvy se střetli v Praze. Musel zasahovat antikonfliktní tým
Zdroj: Profiamedia

Demonstraci na Malostranském náměstí svolala KSČM.

V Praze na Malostranském náměstí se dnes sešla zhruba stovka lidí na protest proti podpisu česko-americké smlouvy o obranné spolupráci. Demonstrace, kterou svolali komunisté, se zúčastnila také europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. V davu, který požadoval demisi vlády, vlály komunistické, české, ale i ruské a sovětské vlajky. O události informovala ČTK.

Zasáhnout musel antikonfliktní tým

Na začátku akce projížděli kolem příznivci smlouvy na motocyklech s americkými vlajkami, podle mluvčího policie Jana Rybanského uposlechli výzev, aby shromáždění nenarušovali. Vše se obešlo bez pokut a zajištění. Příznivci smlouvy podle zpravodajky ČTK projížděli kolem na motocyklech, protestující na ně pokřikovali. 

„Přijali jsme oznámení, že shromáždění narušují motorkáři ‚túrováním‘ motorek,“ uvedl pro ČTK policejní mluvčí. Dav skandoval, že americkou armádu v Česku nechce. Odpůrce a příznivce smlouvy od sebe oddělili členové antikonfliktního týmu a policisté.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podepsala česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA) v minulém týdnu. Dohoda má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku, upravuje především jejich právní postavení v případě, že by zde plnili úkol. Její součástí je také seznam vojenských zařízení a prostorů české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat. Tato zařízení a prostory zůstanou i nadále plně v českém vlastnictví.

Domů
Sdílet
Diskuse