Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. června 2023 10:49
Čas čtení 1:51

Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Důvěra v úřad prezidenta díky Petru Pavlovi stoupá. Kterému českému prezidentovi lidé věřili nejméně?
Zdroj: Spolu silnější/propagační materiál/volně k užití

Česko si začátkem tohoto roku zvolilo nového prezidenta, kterým se stal Petr Pavel.

Po deseti letech tak z úřadu odešel Miloš Zeman, a jak ukazuje průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), důvěra v prezidenta po jeho odchodu vzrostla. Petru Pavlovi důvěřuje na 58 % Čechů a Češek, což je v porovnání s rokem 2022 výrazné polepšení. Kterému prezidentovi veřejnost věřila nejméně?

2. června 2023 7:30 Čas čtení 1:41 Kritika „dekadentního“ Západu à la Rusko: Režim chce zakázat chirurgické zákroky pro změnu pohlaví Kritika „dekadentního“ Západu à la Rusko: Režim chce zakázat chirurgické zákroky pro změnu pohlaví

Od vzniku samostatné České republiky působili v prezidentském úřadu čtyři muži – Václav Havel, Václav Klaus, Miloš Zeman a Petr Pavel. Z dat, která má na svém webu CVVM, lze vyčíst, že důvěra v hlavu státu se v průběhu let měnila, avšak nejvyšší byla kolem roku 1997, když na Hradě „panoval“ Václav Havel, a naopak nejnižší od roku 2013, kdy se do úřadu dostal Miloš Zeman.

důvěra v prezidenta
Zdroj: CVVM

Havel byl nejlepší, Zeman nejhorší

Od roku 1993 do roku 2012 probíhala volba hlavy státu nepřímo, tedy na společné schůzi obou komor Parlamentu. Ty tehdy za prezidenta zvolily Václava Havla, a to hned na dvě funkční období. Václav Havel v Česku vládl od února roku 1993 do února roku 2003 a podle dat CVVM se u veřejnosti těšil velké oblibě. Ačkoli mu zpočátku důvěřovalo „pouze“ 72,1 % Čechů a Češek, v lednu roku 1997 už to bylo 86,8 % české populace. Kolem roku 99 pak důvěra ve Václava Havla na pár měsíců klesla pod hranici 50 %, ale ke konci volebního období zase šplhala nahoru.

Po Havlovi na Hradě usedl Václav Klaus, který taktéž zvítězil v nepřímé volbě a v úřadu setrval dvě volební období – od roku 2003 do roku 2013. Dalo by se říci, že Václav Klaus odváděl poměrně konzistentní výkon. Po dobu osmi let jeho „kralování“ se důvěra v něj držela mezi 64,2 až 68,2 %, avšak v roce 2011 přišel zvrat. Tehdy důvěra v Klause klesla na 25,9 %.

V březnu roku 2013 do úřadu nastoupil Miloš Zeman, první český prezident, kterého si Češi a Češky zvolili přímou volbou prezidenta. Miloš Zeman jen tak tak porazil Karla Schwarzenbergera a rozdělenost společnosti se projevila i na důvěře v něj. Miloši Zemanovi zpočátku důvěřovalo 60 % populace, ale s postupem času toto číslo jenom klesalo. 34 %, 47 %, 54 %, 28 %. Ke konci volebního období Zemanovi věřilo už jen 28,6 % Čechů a Češek.

Anketa:
Který český prezident byl/je podle tebe nejdůvěryhodnější?
Václav Havel
Václav Klaus
Miloš Zeman
Petr Pavel
Václav Havel
42 %
Václav Klaus
4 %
Miloš Zeman
5 %
Petr Pavel
48 %

Díky Petru Pavlovi důvěra v prezidenta stoupá

V lednu roku 2023 si pak Česko v přímé volbě volilo nového prezidenta, kterým se stal Petr Pavel. Ten byl do úřadu oficiálně jmenován v březnu tohoto roku a důvěra v prezidenta od té doby roste. Podle nejnovějšího průzkumu prezidentovi důvěřuje na 54 % obyvatelstva, 18 % mu spíše nedůvěřuje a 18 % rozhodně nedůvěřuje. 

Společně čelíme stejným problémům a jedině společně se s nimi také dokážeme úspěšně vypořádat. Nebude to lehké, ale zvládneme to,váží si Petr Pavel podpory.

Domů
Sdílet
Diskuse