Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
2. června 2023 7:30
Čas čtení 1:41

Kritika „dekadentního“ Západu à la Rusko: Režim chce zakázat chirurgické zákroky pro změnu pohlaví

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kritika „dekadentního“ Západu à la Rusko: Režim chce zakázat chirurgické zákroky pro změnu pohlaví
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Rusko přidává další krok v řadě upírání práv LGBTQ+ lidem.

Útlak genderových a sexuálních menšin v Rusku pokračuje. Návrh zákona podpořený většinou poslanců Státní dumy plánuje zakázat chirurgické zákroky vedoucí ke změně pohlaví osob. Současně jim znemožňuje měnit jméno v jakémkoliv úředním dokumentu. Informoval o tom server Meduza. Podle analytika Pavla Havlíčka z Asociace pro mezinárodní otázky, kterého Refresher oslovil, tím Rusko demonstruje svůj odklon od Západu.

Návrh zákona na zákaz chirurgické změny pohlaví podpořilo podle Meduzy 400 poslanců. Pokud se návrh ukotví ve sbírce, podobné chirurgické zásahy budou možné pouze v případě „vrozených fyziologických anomálií“.

1. června 2023 17:30 Čas čtení 1:00 Proč si Refresher změnil logo na duhové? Proč si Refresher změnil logo na duhové?

„Proč to děláme? Zachováváme Rusko pro potomky s jeho kulturními a rodinnými hodnotami, s jeho tradičními způsoby tím, že stavíme překážku západní protirodinné ideologii,“ řekl poslanec Pjotr Tolstoj. 

Právě apel na konzervativní stránku obyvatel Ruska a snaha odklonit se od Západu jsou v posledních několika letech stále častější.

Sázka na ruský konzervatismus

„V posledním roce si můžeme všimnout snahy vybičovat patriotistický element a konzervativní hodnoty občanů a na nich postavit celospolečenskou atmosféru a loajalitu vůči státu. V uplynulých patnácti měsících jsme viděli nespočet podobných případů utužování vnitřních pořádků, a to vždycky v kontextu odkloňování se od Západu,“ komentuje Pavel Havlíček.

Lidskoprávní problémy se dle jeho slov s Ruskem pojí dlouhodobě. Souvisí i s nástupem Vladimira Putina a propuknutím druhé čečenské války na konci devadesátých let. „Dlouhodobě vidíme omezování svobod téměř ve všech oblastech, zejména v podobě zabírání médií ze strany státu,“ říká Havlíček.

30. května 2023 11:00 Čas čtení 0:33 Vysvětlujeme za minutu: Co by se stalo, kdyby ze světa zmizely včely? Vysvětlujeme za minutu: Co by se stalo, kdyby ze světa zmizely včely?

„Co je v Rusku nové ve smyslu poslední dekády, je to důrazné otáčení se zády vůči Západu. Vnímáme ho přibližně od roku 2012, kdy Rusko přijalo tzv. zákon o zahraničních agentech. S tím se spustila i masová propaganda proti Západu a ruku v ruce s ní i potřeba prezentovat jeho dekadentní entitu i skrze problematiku queer lidí,“ pokračuje Havlíček.

Trend se podle něj promítá do všech společenských vrstev právě skrze vnitřní propagandu. Šíří se skrze stát a oligarchy ovládaná média, ale dostává se i do zákonodárství. „Před několika lety se diskutovalo o koncentračních táborech pro gaye a lesby v Čečensku. I to nám ukazuje symptomy atmosféry, kterou ze strany Ruska můžeme vnímat,“ připomíná Havlíček.

Organizace, které by mohly queer lidem v Rusku pomoci, prý existují, ale do velké míry se musely přesunout do ilegality, případně do zahraničí. Řadu důležitých osobností totiž režim donutil opustit zemi. 

„Je zajímavé, že ještě pár let zpátky nechal stát vykonávat neziskové organizace jistou sociální roli, již by měl zastávat on sám. Uvědomoval si ale, že na to nemá kapacitu. S tím, jak se vzedmula vlna patriotismu, přestaly být některé neziskové organizace tolerovány, předtím pouze nebyly podporovány,“ uzavírá Havlíček.

Domů
Sdílet
Diskuse