Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
7. června 2023 13:40
Čas čtení 0:38

EU věnuje 1,23 miliardy eur na podporu duševního zdraví

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
EU věnuje 1,23 miliardy eur na podporu duševního zdraví
Zdroj: Freepik/syarifahbrit/volně k užití

Evropská komise (EK) ve středu oznámila, že doplňuje evropskou zdravotní unii o další pilíř: o nový, komplexní přístup k duševnímu zdraví. Na různé související iniciativy vyčlení až 1,23 miliardy eur. Informuje o tom TASR.

Podle Komise jde o první krok k tomu, aby se duševní zdraví kladlo na stejnou úroveň jako fyzické zdraví a aby byl v této oblasti zajištěn nový, mezioborový přístup. Nová strategie EU se zaměří na přiměřenou a účinnou prevenci, přístup k vysoce kvalitní a cenově dostupné zdravotní péči a léčbě, jakož i na opětovné začlenění do společnosti po uzdravení.

17. srpna 2022 6:00 Čas čtení 15:14 „Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá? „Chodím na terapii.“ S čím mladým lidem pomáhá?

Před pandemií koronaviru čelil problémům s duševním zdravím v EU každý šestý člověk (84 milionů lidí), v posledních letech se tato situace ještě zhoršila.

Podle loňských dat projektu Česko v datech se v ČR obyvatelé snaží své psychické problémy většinou vyřešit bez odborné podpory. Na vlastní pěst až 60 % lidí a další třetina se obrací na své přátele.

Celkové náklady na problémy v oblasti duševního zdraví se v zemích EU odhadují na více než čtyři procenta HDP, což představuje více než 600 miliard eur ročně. Tyto náklady zahrnují výdaje na zdravotnické systémy a programy sociálního zabezpečení, ale také nižší zaměstnanost a produktivitu pracovníků.

Domů
Sdílet
Diskuse