Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. června 2023 13:30
Čas čtení 1:00

Video: Voda z Kachovské přehrady roznáší miny na zaplavená území, některé už vybuchují

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Voda z Kachovské přehrady roznáší miny na zaplavená území, některé už vybuchují
Zdroj: TASR/AP

Protržení hráze Kachovské vodní nádrže bude mít dalekosáhlé důsledky. Kromě toho, že voda z Dněpru zaplavuje celé vesnice a poškodí zemědělství, společně se zeminou odnáší řeka i aktivní miny, které se můžou dostat až do zatopených měst.

Kachovská přehrada, která je po úterním útoku ruských jednotek zničená, je zásobárnou pitné vody pro jih Ukrajiny i okupovaný Krym. Jedno z největších vodních děl v Evropě slouží k zavlažování rozsáhlých zemědělských ploch a klíčové je i pro fungování Záporožské jaderné elektrárny.

6. června 2023 12:28 Čas čtení 1:55 „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka

Voda roznesla miny po zaplaveném území

Úřady na zaplaveném území nyní varují i před výskytem min. „V žádném případě se nepřibližujte k výbušným předmětům ani se jich nedotýkejte,“ varuje Ukrajinská státní služba pro mimořádné situace na sociální síti Telegram.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na Twitteru sdílel fotografii, na níž je vidět až 16 vyplavených min.

Některé již vybuchují 

Namísto minových polí, která leží na známém místě a kde jsou miny umístěny ve standardní hloubce, jsou miny nyní náhodně rozmístěny po značně širokém území postiženém záplavami. Podle videí na sociálních sítích už došlo i k několika výbuchům. 

Nelze s jistotou říct, do jaké míry a jak dlouho mohou miny zůstat pod vodou aktivní. Určitý stupeň vodotěsnosti zřejmě mají, prudké deště a základní úroveň namočení obecně minám problémy nedělají. Ale o tom, jak dlouho vydrží funkční pod vodou, informace nejsou. Dněpr navíc odplavil miny různých typů, které k aktivaci například potřebují úplně jiný tlak.

Domů
Sdílet
Diskuse