Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
8. června 2023 16:35
Čas čtení 0:59

Češi a Češky zboří turistický rekord: Do této země jich v létě zřejmě zamíří více než milion

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi a Češky zboří turistický rekord: Do této země jich v létě zřejmě zamíří více než milion
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie

Ministerstvo zahraničí očekává, že počet českých turistů a turistek cestujících do Chorvatska překročí během letošní letní sezóny milion, což by bylo nejvíce v historii. Informuje TASR.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského půjde o první plnohodnotnou postcovidovou sezónu. Řekl to ve čtvrtek při jejím formálním odstartování. „Loňská letní turistická sezóna byla první postcovidovou, avšak nevykázala ještě takové objemy cestovatelů jako před pandemií. Letos lze očekávat plnohodnotnou sezónu,“ uvedl Lipavský.

Jako pozitivní novinku vyzdvihl vstup Chorvatska do schengenského prostoru, což přineslo zrušení hraničních kontrol při vstupu do země. Vrchní ředitel Sekce právní a konzulární Martin Smolek však zdůraznil, že cestující může hlídka zkontrolovat náhodně v blízkosti hranice. Smolek tak apeloval na to, aby lidé nezapomínali na cestovní doklady.

8. června 2023 15:39 Čas čtení 1:04 Dej si bacha: Klíšťata jsou teď nejaktivnější. Nakažených boreliózou je už čtyřikrát více než loni Dej si bacha: Klíšťata jsou teď nejaktivnější. Nakažených boreliózou je už čtyřikrát více než loni

„Sice už nepotřebujete pas, potřebujete však minimálně občanský průkaz, a to se týká i dětí... Vím, že se na to lidé neustále ptají: děti od narození mohou mít občanský průkaz. Je to jednoduché, můžete si ho vyřídit v kterékoli obci s rozšířenou působností,“ připomněl.

Šéf diplomacie také informoval, že do Chorvatska a Bulharska opět vyrazí čeští policisté, kteří budou v nejfrekventovanějších destinacích působit ve společných hlídkách s místní policií. „Smyslem přítomnosti českých policistů v národních uniformách je zejména pomoci překonat jazykovou bariéru a účinně pomáhat například při dopravních nehodách či asistovat případným obětem trestné činnosti,“ vysvětlil.

31. května 2023 11:00 Čas čtení 7:07 Kam v červnu k moři? Nenech si ujít tyto letenky do 2 tisíc korun Kam v červnu k moři? Nenech si ujít tyto letenky do 2 tisíc korun

Podle ředitele Právní a konzulární sekce s tím má Česko z minulých let dobrou zkušenost. „Policisté, kteří i letos půjdou na ta místa, jsou v zásadě stejní... většinou i umí chorvatsky. Co se týká Chorvatska, kam zamíří letos zjevně úplně největší počet Čechů v historii – kolem milionu a myslíme si, že ten milion překročíme –, je to výhodné. Jsou schopni komunikovat v chorvatštině,“ dodal Smolek.

Domů
Sdílet
Diskuse