Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. června 2023 15:39
Čas čtení 1:04

Dej si bacha: Klíšťata jsou teď nejaktivnější. Nakažených boreliózou je už čtyřikrát více než loni

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dej si bacha: Klíšťata jsou teď nejaktivnější. Nakažených boreliózou je už čtyřikrát více než loni
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Celkově se letos nakazilo boreliózou 567 lidí, což je čtyřikrát více než loni. Podle meteorologů jsou teď klíšťata nejaktivnější a počet případů, kdy se lidé boreliózou nakazí, tak ještě výrazně poroste. Vyplývá to z dat Českého zdravotního ústavu (SZÚ).

„Zatím je hlášeno větší množství případů než v tomto období v loňském roce. Sledujeme tedy jistou stoupající tendenci,“ uvedla Blanka Kinská z Krajské hygienické stanice v Plzni pro Českou televizi. Naopak druhá obávaná nemoc, klíšťová encefalitida, si letos drží téměř stejné statistky jako vloni. 

Lymská borelióza
Lymská borelióza je bakteriální onemocnění, které se léčí antibiotiky. Mezi typické projevy patří utvoření červené skvrny s bílým středem v místě, kde došlo k přisátí klíštěte. Tento projev má ale asi jen polovina pacientů. V druhé fázi může nemoc postihnout klouby, centrální nervový systém a někdy i srdce. Proti borelióze na rozdíl od encefalitidy neexistuje očkování.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou klíšťata nejaktivnější právě v tuto chvíli. Je to dáno tím, že je chladnější počasí než loni. „V loňském roce nastala tato podobná situace již kolem poloviny května, asi o 10 až 14 dní dříve. V letošním roce bylo relativně dlouho chladno, zejména byl chladný duben, a vývoj vegetace byl na mnoha lokalitách opožděný. Průměrné denní teploty vzduchu byly nižší než v loňském květnu,“ uvedla Lenka Hájková z Oddělení biometeorologických aplikací z ČHMÚ.

17. května 2023 20:34 Čas čtení 0:51 Mapa klíšťat v nové aplikaci: Podívej se, kde ti budou nejvíc pít krev Mapa klíšťat v nové aplikaci: Podívej se, kde ti budou nejvíc pít krev

V přírodě použít repelent a po procházce se řádně prohlédnout 

Ve čtvrtek platí téměř po celé české republice mimořádné riziko. Meteorologové doporučují použití repelentu, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů a pohybovat se pouze po zpevněných cestách a večer a ráno si řádně prohlédnout tělo a případně klíšťata odstranit. 

Státní zdravotní ústav doporučuje sledovat aktuální předpověď aktivity klíšťat v České republice, která je dostupná v aplikaci Klíšťapka. Aplikace ukazuje i data o tom, kde jsou klíšťata infikovaná borélií. V publikaci SZÚ naleznete účinné rady, jak se před klíšťaty i nakažením chránit.

Domů
Sdílet
Diskuse