Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková ČTK
12. června 2023 v 18:16
Čas čtení 0:55

Petr Pavel předložil Senátu návrh na jmenování nového ústavního soudce. O koho se jedná?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel předložil Senátu návrh na jmenování nového ústavního soudce. O koho se jedná?
Zdroj: Úřad vlády ČR

Novým ústavním soudcem by se mohl stát někdejší místopředseda Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Robert Fremr. Návrh na jeho jmenování dnes prezident Petr Pavel předložil Senátu, který má o nominaci rozhodnout do dvou měsíců.

Robert Fremr by mohl u Ústavního soudu obsadit místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož mandát skončil 4. června.

Specialista na trestní a mezinárodní právo, působil i v zahraničí

Fremr se specializuje na trestní a mezinárodní právo, působil i jako soudce Mezinárodního soudního tribunálu pro Rwandu, kde v 90. letech proběhla genocida. V současnosti je pětašedesátiletý Fremr místopředsedou Vrchního soudu v Praze.

12. června 2023 v 16:00 Čas čtení 1:09 Dezertér, který uprchl z ruské armády: Nikdo nám nevysvětlil, proč jsme museli Ukrajincům zničit jejich města, zvolil jsem útěk Dezertér, který uprchl z ruské armády: Nikdo nám nevysvětlil, proč jsme museli Ukrajincům zničit jejich města, zvolil jsem útěk

Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1982 se stal soudcem Obvodního soudu pro Prahu 4, poté přešel k Městskému soudu v Praze. Od roku 2004 pak působil u Nejvyššího soudu. V letech 2006 až 2008 a 2010 až 2011 byl soudcem Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu, poté byl po deset let soudcem Mezinárodního trestního soudu v Haagu, jehož místopředsedou se stal v roce 2018 na tříleté funkční období.

Robert Fremr, Ústavní soud, právník
Zdroj: Wikimedia commons/Mencmi/volně k užití

Fremr vynesl poslední rozsudek smrti v Československu

Fremr v soudcovské praxi řešil osvobození sochaře Pavla Opočenského, který byl souzen za zabití v sebeobraně, byl u odsouzení komunistického ministra spojů Karla Hoffmanna za přerušení vysílání československého rozhlasu během okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Potvrzoval doživotí manželům Jaroslavovi a Daně Stodolovým za vraždy osmi seniorů.

Od října do listopadu 1989 byl Fremr členem tehdejší Komunistické strany. Vynesl poslední rozsudek smrti v tehdejším Československu, poprava ale v prosinci 1989 nebyla vykonána a trest smrti, jehož se Fremr stal odpůrcem, byl změněn na doživotí. V roce 2020 získal Fremr titul Právník roku v oboru trestní právo.

Domů
Sdílet
Diskuse