Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Aneta Gospičová
12. června 2023 20:01
Čas čtení 0:39

Nizozemsko začíná nabízet bezplatný opalovací krém, využilo k tomu dávkovače z pandemie. Zdarma ho dostaneš na různých místech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nizozemsko začíná nabízet bezplatný opalovací krém, využilo k tomu dávkovače z pandemie. Zdarma ho dostaneš na různých místech
Zdroj: TASR/AP

Kampaň spustili tento víkend na festivalu ve městě Breda.

Nizozemsko bude nabízet bezplatný opalovací krém ve školách, parcích, na sportovištích, ale i festivalech a veřejných prostranstvích po celé zemi, informuje deník The Guardian.

Tímto krokem chce snížit počet případů rakoviny kůže, jejíž výskyt v posledních letech zaznamenal rekordně nejvyšší čísla. Podle úřadů je opalovací krém nejlepší prevencí a jeho používání by mělo být automatizováno jako čištění zubů.

12. června 2023 18:00 Čas čtení 1:06 Interaktivní mapa Prahy: Podívej se, kde se pohybuje nejvíc lidí a kudy jezdí Interaktivní mapa Prahy: Podívej se, kde se pohybuje nejvíc lidí a kudy jezdí

Nizozemsko postupně přeměňuje dávkovače na dezinfekci z dob pandemie na dávkovače s opalovacím krémem. „Pravidelně vidíme lidi, kteří si užívají slunce, ale zanedbávají svou ochranu, protože (město) Katwijk má k dispozici nadměrné množství slunce, a to není dobré,“ uvedl Jacco Knape z přímořského města Katwijk. Kampaň spustili tento víkend na festivalu ve městě Breda.

I v Česku máme mnoho případů

Za poslední desetiletí případy rakoviny kůže v Evropské unii prudce rostou. Nejzávažnějším typem rakoviny kůže je melanom. Dle ČT na něj u nás ročně umírají stovky lidí. Ministerstvo zdravotnictví radí opalovat se s rozumem a dostatečnou ochranou a případné neobvyklé změny na kůži bez odkladu konzultovat s kožním lékařem.

Opalovanie
Zdroj: Pexels/volně k použití
Domů
Sdílet
Diskuse