Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kristýna Dobiášová ČTK
13. června 2023 18:33
Čas čtení 0:55

Příspěvek na dítě: Zažádat o něj lze už jen chvíli

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Příspěvek na dítě: Zažádat o něj lze už jen chvíli
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Stát vyplatil na jednorázových příspěvcích 5 tisíc korun na dítě zhruba 6,9 miliardy korun. Poslal je rodinám s předloňským příjmem do milionu korun hrubého, a to více než 1,4 milionu dětem. O dávku lze zažádat už jen do konce června.

Podle průzkumu, který si úřad nechal vypracovat, polovina rodin příspěvky použila na vybavení do školy či školky. Pětina si dávku uspořila. Někteří experti na sociální problematiku nastavení podpory kritizovali, podle nich byla příliš plošná a výdaje vysoké.

Zájemci mohou požádat do 1. července

Na přídavcích na děti podle údajů ministerstva stát loni za celý rok vyplatil 3,87 miliardy korun. Rodiče, jimž se potomek narodil do konce loňského roku, mohou o pětitisícovou dávku požádat do 1. července.

8. června 2023 6:00 Čas čtení 4:33 Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok? Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok?

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) znamenal příspěvek pro rodiny „rychlou finanční injekci“, splnil svůj účel a vláda chtěla hlavně podpořit rodiny v krizi. Ministerstvo uvedlo, že si nechalo udělat průzkum využití dávky od agentury PAQ Research.

21 procent příjemců si dávku šetří

Rodiny podle zjištění nejvíc utrácely příspěvek za vybavení do školy a školky. Uvedla to polovina dotázaných. Celkem 35 procent domácností podporu použilo i na další věci pro děti, 23 procent na volný čas a 15 procent na jiné nutné výdaje. Ušetřilo si ji pak 21 procent příjemců.

9. června 2023 19:00 Čas čtení 2:08 „Smíchovský gang“ shání prostředky na zájezd pro znevýhodněné děti: Většina z nich nemůže za celý rok ani na školu v přírodě „Smíchovský gang“ shání prostředky na zájezd pro znevýhodněné děti: Většina z nich nemůže za celý rok ani na školu v přírodě

Pětitisícová dávka se začala poskytovat rodinám s předloňským hrubým příjmem do milionu korun na děti, jimž nebylo loni 1. srpna ještě 18 let. Je i pro děti, které se narodily loni od začátku srpna do konce roku. Příspěvek měl podle vlády zmírnit dopady inflace na rodiny. Podle podkladů k zákonu by nárok na podporu mohlo mít 1,6 milionu dětí. Výdaje by mohly činit asi 7,8 miliardy korun.

Domů
Sdílet
Diskuse