Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Florián Meričko
15. června 2023 v 14:02
Čas čtení 1:00

Video: Lebky vojáků i s přilbami. Zničená přehrada na Ukrajině vyplavuje tajemství, která mohou být stará 75 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Lebky vojáků i s přilbami. Zničená přehrada na Ukrajině vyplavuje tajemství, která mohou být stará 75 let
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Vyprázdnění obrovské vodní nádrže po sobě zanechalo bahniště s velkým počtem koster, zbraní a munice.

Na sociálních sítích se v posledních dnech začala šířit videa a fotografie pořízené v blízkosti řeky Dněpr, na kterých lze vidět velký počet vyplavených lebek a staré munice či zbraní.

Nahrávky se začaly objevovat poté, co v lokalitě začala klesat hladina vody v důsledku zničení přehrady u města Nova Kachovka, informuje britský deník The Guardian.

Zveřejněná videa poukazují nejen na obrovský úbytek vody v místě, kde se v minulosti nacházela vodní nádrž, ale také na naleziště desetiletí starých lebek, kostí a zbraní.

15. června 2023 v 10:14 Čas čtení 1:09 Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C

Mohlo by jít o pozůstatky nacistů z druhé světové války


Historici se domnívají, že některé z pozůstatků mohou pocházet z období před 80 lety, kdy na tomto místě v okolí Nikopole došlo k obrovské bitvě. Bitva o Dněpr byla ohniskem jedné z největších vojenských operací druhé světové války, do které se zapojilo více než 6 milionů vojáků.

Andrij Solonec, historik z Národního muzea dějin Ukrajiny za druhé světové války, uvedl: „Ztráty sovětských vojsk se pohybovaly od 30 000 do 60 000 lidí. Ztráty německých a rumunských jednotek byly až 20 000 lidí. Teoreticky by toto video zobrazující přilbu a lebku mohlo souviset s těmito boji.“

Pořízená videa a fotografie však dosud nebylo možné nezávisle ověřit. Existuje však předpoklad, že jde o pozůstatky německých vojáků, kteří byli zakopáni do provizorních vojenských hrobů. 

Domů
Sdílet
Diskuse