Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
24. června 2023 v 8:10
Čas čtení 0:54

Šéf wagnerovců obvinil ruskou armádu, že raketami zaútočila na jeho muže. Chce se postavit jejímu velení, prý ale nejde o převrat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Prigožin prohlásil, že chce co nejdříve zastavit velení ruské armády a vedení ministerstva obrany.

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v pátek obvinil vedení ruské armády, že nařídilo raketové útoky na tábory jeho bojovníků. Útok si podle něj vyžádal spoustu obětí. Ruské ministerstvo obrany obvinění popřelo.


Prigožin tvrdí, že ruské ministerstvo obrany oklamalo wagnerovce, a pohrozil odpovědí „na tato zvěrstva“.

23. června 2023 v 18:20 Čas čtení 4:19 8 záhadných či kuriózních úmrtí miliardářů. Smrt nalezli v ponorce, helikoptéře i na segwayi 8 záhadných či kuriózních úmrtí miliardářů. Smrt nalezli v ponorce, helikoptéře i na segwayi

„Oklamali nás, snažili se nás připravit o možnost bránit naše domovy... Byli jsme připraveni udělat ústupky ministerstvu obrany, předat zbraně, abychom našli řešení, jak budeme dále bránit naši zemi. Ale tito špinavci se neuklidnili. Viděli, že nás nezlomili, a zaútočili na naše tábory,“ řekl v audiovzkazu, který na platformě Telegram zveřejnila jeho tisková služba. Podle jeho slov při útoku zahynulo množství bojovníků. 

Chce zastavit nejvyšší vedení ruské armády

Šéf wagnerovců přislíbil, že „zastaví“ nejvyšší vedení ruské armády, a vyzval Rusy, aby nekladli odpor jeho silám. „Ti, kteří zničili naše chlapy, kteří zničili životy mnoha desítek tisíc ruských vojáků, budou potrestáni. Žádám, aby nikdo nekladl odpor,“ citovala ho agentura Reuters.


„Je nás 25 000 (bojovníků) a jdeme zjistit, proč se v zemi děje chaos,“ řekl Prigožin. „Kdo chce, ať se přidá. Musíme ukončit tento nepořádek,“ dodal.


Zároveň vysvětlil, že „nejde o vojenský převrat, ale o pochod za spravedlnost“. Bezprostředně nebylo jasné, jaké jsou Prigožinovy cíle a zda jeho hrozby mířily proti Kremlu, konstatoval britský deník The Guardian. Ruské ministerstvo obrany reagovalo, že Prigožinovo prohlášení „neodpovídá realitě“, a označilo jej za provokaci.

Jevgenij Prigožin
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse