Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová Ondřej Jarůšek
24. června 2023 13:00
Čas čtení 1:02

VIDEO: Nad Českem letěla a shořela čínská raketa. Lidé viděli „obrovskou ohnivou kouli“

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Podle úřadů nikomu nic nehrozilo.

V noci na pátek nad Českem proletěla čínská raketa. Rozpadla se, část shořela a zbytky pokračovaly nad Polsko. Na Facebooku o tom informovala Polská vesmírná agentura. Jednat se mělo o raketu CZ-2D, která padala nekontrolovatelně z orbitu.

24. června 2023 10:56 Čas čtení 10:13 ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“ ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“

„Obrovská ohnivá koule“

Rozpadající se raketa byla na obloze dobře pozorovatelná. Někteří lidé si objekt na obloze natočili a záběry sdíleli na sociálních sítích.

O pozorování informovali i na webu Astronomického ústavu AV ČR. „Obrovská ohnivá koule, která letěla přibližně 10–⁠15 vteřin a byla velmi dobře pozorovatelná. V průběhu pozorování se rozdělila na dvě části a za ní byla dlouhá bílá čára, která byla vidět i 2–⁠3 minuty po přeletu,“ hlásil jeden z pozorovatelů z Vysokého Mýta.

Úřady však ujistily, že lidé v žádném ohrožení nebyli. „S jistotou můžeme říci, že žádná taková hrozba ani raketa do vzdušného prostoru ČR nevstoupila. Pokud se však jednalo o zbytky či úlomky, neexistuje způsob detekce takových zbytků vzhledem k jejich velikosti, odrazné ploše a dalším parametrům,“ cituje TN.cz vyjádření mluvčí armády Vlastimily Cyprisové.

Jak informuje server iDNES, radary, kterými je vybavena armáda, umožňují sledovat cíle do výšky zhruba 20 kilometrů, je tedy možné, že část rakety letěla nad Českem příliš vysoko. Nehrozilo ani nic letadlům, která létají do maximální výše 13 kilometrů.

Není to ale poprvé, co zbytky čínské rakety vyvolaly pozdvižení. Loni v červenci nekontrolovatelně padala z orbitu větší čínská raketa Dlouhý pochod 5B, jejíž trosky nakonec skončily v oceánu.

Domů
Sdílet
Diskuse