Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová Ondřej Jarůšek
24. června 2023 10:56
Čas čtení 10:13

ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“
Zdroj: TASR/AP

Wagnerovci ráno obsadili velitelství ruské armády ve městě Rostov na Donu, odpoledne zamířili na Moskvu. Prigožin nakonec rozhodl o ukončení svého tažení, má se přesunout do Běloruska.

Minutu po minutě jsme celý den informovali o tom nejdůležitějším, co se dělo v Rusku, kde se wagnerovci vzbouřili proti velení ruské armády. Po celodenním jednání s běloruským vůdcem Lukašenkem šéf wagnerovců oznámil, že své tažení na Moskvu zastavuje. Podle Kremlu se přesune do Běloruska a žádný z jeho bojovníků nebude stíhán. Níže si můžeš přečíst záznam a klíčové události dne.

– Vrchní velitel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu ráno prohlásil, že se svými bojovníky obsadil velitelství ruské armády ve městě Rostov na Donu.

– Ruské úřady vyhlásily v Moskvě a Moskevské oblasti režim protiteroristické operace.

– Vladimir Putin se k situaci vyjádřil v televizním projevu. Čin vzbouřenců označil za „bodnutí do zad“.

– Objevovaly se zprávy, podle kterých Putin uprchl z Moskvy. Jeho vládní speciál odletěl do Petrohradu a nad Kremlem nevlála vlajka, která obvykle ukazuje na Putinovu přítomnost. Mluvčí Peskov ale popírá, že by Putin Moskvu opustil.

– Prigožin po dohodě s běloruským vůdce Lukašenkem oznámil, že postup na Moskvu zastavuje a jednotky se vrátí na své základny. Podle Kremlu se Prigožin přesune do Běloruska.
24. června 2023 10:12 Čas čtení 1:07 Česko reaguje na vzpouru v Rusku: Neúspěšné války tam končí popravou cara, chaosem a občanskou válkou pod dohledem fízlů Česko reaguje na vzpouru v Rusku: Neúspěšné války tam končí popravou cara, chaosem a občanskou válkou pod dohledem fízlů

20:15 – Přerušujeme živé sledování. 

20:01 – Nečekaný vývoj situace okomentoval i Zelenskyj. Na sociálních sítích napsal, že „šéfové Ruska nic nekontrolují“ a v zemi vládne „chaos“. Dodal, že „Ukrajina bude bránit Evropu před ruskými silami nehledě na to, kdo jim velí“.

19:48 – Šéf wagnerovců potvrdil, že se jeho jednotky vrátí na své základny. Nepřeje si prý „prolít ruskou krev“. Oznámil to na platformě Telegram. O jeho slovech informuje Deutsche Welle.

19:27 – Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko tvrdí, že wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Jejich šéfa Prigožina o tom prý přesvědčil po celodenním jednání. Šéf wagnerovců prý podnikne kroky vedoucí k uklidnění napětí. 

Alexander Lukašenko a Vladimir Putin na stretnutí v Moskve.
Zdroj: TASR/AP

18:38 – Podle serveru Poligon Media odletěl z Moskvy do Petrohradu další vládní speciál. Je to už druhý, který dnes během vzpoury wagnerovců vzlétl. Tento typ letadla se používá k přepravě nejvyšších představitelů.  

18:10 – Bývalý ruský prezident Medveděv řekl, že Rusko nedopustí, aby vzpoura wagnerovců vedla k převratu nebo globální krizi. Informuje o tom The Gudardian. Kdyby se podle Medveděva dostaly jaderné zbraně do rukou „banditů“, hrozila by světová katastrofa.

29. dubna 2024 17:30 Čas čtení 4:44 V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

17:18 – Kolona vzbouřenců z Wagnerovy skupiny dál postupuje směrem na Moskvu. Tamní média hlásila, že svědci viděli konvoj projet okolo města Jelec. To leží na severní hranici Lipecké oblasti, necelých 350 km od hlavního města. (ČT24)

17:06 – Ruská státní média uvádí, že Putin je v Kremlu a podepsal novelu zákona o stanném právu. Jeho mluvčí Peskov tak reagoval na zprávy o tom, že Moskvu opustil. Zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek ale uvedl, že nad Kremlem nevlaje vlajka, která obvykle ukazuje na Putinovu přítomnost. (ČT24)

16:41 – V regionech, které leží mezi Moskvou a postupujícími Wagnerovými povstalci, byla zavedena protiteroristická opatření. V Tambovské oblasti sousedící s Lipeckem byly zrušeny hromadné akce. (The Guardian)

16:30 – V Moskvě podle ruského BBC probíhá evakuace veřejných budov. Lidé jsou evakuováni z Puškinova muzea, Treťjakovské galerie či obchodních center Mega Belaja dača a Kvartal. 

16:27 – Lotyšský prezident uvedl, že Lotyšsko v reakci na vzpouru probíhající v Rusku zpřísnilo ochranu svých hranic a nebude přijímat Rusy. (The Guardian)

16:26 – 

16:15 – Stále se objevují zprávy, že Putin opustil Moskvu a odletěl do Petrohradu. „Mluvčí Peskov okamžitě popřel, že by Putin opustil Moskvu, čímž podle staré dobré ruské tradice ujistil obyvatelstvo, že Putin Moskvu opravdu opustil,“ uvedl novinář Christo Grozev. „Ani Stalin v roce 1941 neutekl,“ přidal svou reakci americký historik Timothy Snyder.

16:11 – Ruská státní tisková agentura TASS se od ruského zákonodárce dozvěděla, že wagnerovcům byla údajně slíbena amnestie, pokud složí zbraně. Musí ale jednat rychle. (The Guardian)

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

16:02 – Wagnerovci už dorazili do Lipecka, uvedl tamní guvernér a vyzval obyvatele, aby nevycházeli z domů. Informuje o tom deník The Guardian. Lipecko se nachází asi 360 kilometrů jižně od Moskvy. 

15:51 – Ruské ministerstvo zahraničních věcí pokračuje ve sdílení komentářů ke každodenním otázkám, jako jsou biologické zbraně a válka na Ukrajině, a to navzdory hrozbě ze strany žoldnéřské skupiny wagnerovců, kteří míří k Moskvě. Za poslední hodinu ministerstvo na Twitteru zveřejnilo tři příspěvky, ale o vzpouře se nezmínilo.

15:35 – Záběry zachycují mohutný výbuch v ropném skladu v ruské Voroněžské oblasti. Na videu, které ověřila televize Sky News, je vidět, jak v sobotu v místě výbuchu šlehají plameny a vzduch se plní černým kouřem.

15:31 – V Ruskem okupovaných částech Ukrajiny v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti v sobotu podle jejich vedení panuje klid. Moskvou dosazený šéf okupované části Doněcké oblasti Denis Pušilin na Telegram napsal, že pevně stojí za Putinem. Zároveň uvedl, že poslední vývoj je pro něj bolestný vzhledem k roli, kterou wagnerovci sehráli při dobývání Bachmutu. (ČT24)

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

15:24 – Putinova kancelář se obává, že wagnerovci by mohli do několika hodin dorazit k Moskvě a v blízkosti hlavního města by hrozilo propuknutí bojů. Dva zdroje blízké Rusku uvedly, že ještě v pátek panovalo v Kremlu přesvědčení o tom, že Prigožin „blafuje“. Když ale v sobotu ráno žoldnéři Wagnerovy skupiny převzali kontrolu nad Rostovem, prezidentská kancelář uznala, že situace začíná být vážná. (Meduza)

15:22 – „Spojené státy budou nadále v blízké koordinaci s partnery v souvislosti s vývojem v Rusku,“ napsal na Twitter americký ministr zahraničí Anthony Blinken. Hovořil prý také s ministry zahraničí zemí G7 a vysokou představitelkou EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

15:13 – Vladimir Putin v sobotu podepsal zákon, který umožňuje 30denní zadržení za porušení stanného práva v místech, kde bylo zavedeno. Na základě informací tiskové agentury RIA o tom informoval deník The Guardian.

14:57 – Média s odvoláním na server Flightradar24 uváděla, že ruský prezidentský speciál vládní letky Rossija odletěl z moskevského letiště Vnukovo ve směru na Petrohrad. Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to odmítl. Putin prý zůstává v Moskvě, stejně jako premiér Michail Mišustin. (Novinky.cz)

30. srpna 2023 16:31 Čas čtení 1:44 V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás

14:54 – Putin hovořil s tureckým prezidentem Erdoganem a informoval ho o probíhající situaci. Podle Kremlu prezident Turecka „vyjádřil plnou podporu krokům ruského vedení“. 

14:52 – Lety z Moskvy jsou podle médií vyprodané. Německý Der Spiegel uvedl, že letenky na přímé spoje z Moskvy do Tbilisi, Astany a Istanbulu již nejsou k dispozici.

14:17 – Vzpouru wagnerovců komentuje i Ukrajina, podle které se jedná o „začátek občanské války v Rusku“. Informuje o tom The Guardian.

13:59 – Podle ruských zdrojů BBC dorazili wagnerovci do Lipecka mezi Voroněží a Moskvou. Tamní guvernér vyzval obyvatele, aby neopouštěli své domovy a necestovali.

13:58 – „Rusko není ponorka, ale také se ponořilo hodně hluboko a začíná se hroutit samo do sebe. Zda bude výsledkem částečná nebo úplná imploze, dnes těžko odhadnout. Při hroucení (implozi) jádra něčeho velmi hmotného a velkého dochází zpravidla k explozi obalových vrstev, tak uvidíme,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil. 

13:41 – Na sociálních sítích se objevily záběry kolony na silnici M-4, která se podle dosavadních informací stala terčem ruského útoku. Jedno z vozidel bylo u silničního podjezdu zničeno. 

13:41  „Putin je v Kremlu a pracuje,“řekl agentuře RIA Novosti prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

13:34 – Civilisté v Rostově nosí bojovníkům Wagnerovy armády jídlo a pití. „Je to lidské. Vypadají unaveně a očividně mají hlad. (...) Někteří nás odmítnou, někteří si vezmou,“ uvedla žena, která vojákům přinesla jídlo.

13:22 – Deník The Guardian s odvolání na svědky informoval, že ruské helikoptéry zahájily palbu na konvoj wagnerovců na dálnici jižně od města Voroněž. Zprávu však nešlo bezprostředně ověřit.

13:10 – Podle The Moscow Times lidé v hojných počtech prchají z města Rostov na Donu, na čerpacích stanicích se tvoří dlouhé fronty.

13:04 – Čína se k aktuálnímu dění v Rusku stále nevyjádřila. Stranická agentura Sin-chua pouze citovala slova Vladimira Putina o tom, že ruské ozbrojené síly obdržely rozkaz k neutralizaci organizátorů ozbrojené vzpoury.

7. srpna 2023 11:51 Čas čtení 0:52 ŽEBŘÍČEK: Která země má nejsilnější námořnictvo na světě? ŽEBŘÍČEK: Která země má nejsilnější námořnictvo na světě?

12:55  Bývalý automobilový závodník Igor Suško na Twitter napsal neověřenou zprávu, že se jeden z wagnerovců pokusil Prigožina zabít. „Nepovedlo se mu to a byl popraven,“ doplnil rodilý Ukrajinec, který žije ve Spojených státech.

12:42  Vladimir Putin podle informací The Guardian telefonicky hovořil s uzbeckým prezidentem Šavkatem Mirzijojevem a jeho kazašským protějškem Kasymem-Žomartem Tokajevem. „Kassym-Jomart Tokajev poznamenal, že to, co se nyní děje, je vnitřní problém Ruska. Ústavní pořádek a právní stát jsou hlavními podmínkami pro zachování právního řádu v zemi. To je základem bezpečnosti společnosti a jejího úspěšného rozvoje,“citoval britský deník oficiální prohlášení kazašského prezidenta.

12:17 – V ruské Voroněži hoří sklad paliva. Záběry mraku černého dýmu se objevily na sociálních sítích. Ve městě podle dosavadních informací mají operovat wagnerovci. Podle informací KyivPost zasáhlo sklad pohonných hmot ruské letectvo, aby wagnerovce připravilo o přístup k palivu. 

12:13  „Rozkol mezi elitami je až příliš zjevný. Přikyvování a předstírání, že je všechno v pořádku, už nebude fungovat. Někdo rozhodně prohrát musí – buď Prigožin, nebo ti, kteří jsou proti němu,“uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Příštích 48 hodin podle něj určí nový status Ruska.

24. července 2023 16:00 Čas čtení 4:11 Požáry v Řecku: Na co všechno máš nárok při zrušení zájezdu? Požáry v Řecku: Na co všechno máš nárok při zrušení zájezdu?

12:05  Na Twitteru se k dění v Rusku vyjádřil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Každý, kdo si zvolí cestu zla, zničí sám sebe. Ten, kdo posílá kolony vojáků, aby ničili životy jiné země, jim pak nedokáže zabránit ve zradě a útěku, když se vzepřou. Ten, kdo pohrdá lidmi a vrhá statisíce do války, aby se nakonec zabarikádoval v Moskevské oblasti před těmi, které sám vyzbrojil. (...) Slabost Ruska je zřejmá. Slabost v plném rozsahu. A čím déle bude Rusko držet svá vojska a žoldáky na našem území, tím větší chaos, bolest a problémy bude mít později samo.“

11:57  Předseda Rady Evropské unie Charles Michel uvedl, že vedoucí představitelé Evropy a skupiny G7 jsou kvůli probíhající situaci v Rusku v kontaktu. Doplnil, že se jednoznačně jedná o vnitřní záležitost Ruska. „Podpora Ukrajiny a prezidenta Zelenského je neochvějná,“ doplnil.

11:55 – Podle Institutu pro studium války (ISW) nemá Prigožin šanci s požadavkem na změny ve vedení ministerstva obrany (MO) uspět. „I kdyby wagnerovci dokázali MO věrohodně ohrozit, je velmi nepravděpodobné, že by Putin přistoupil na snahu Prigožina MO svrhnout,“uvedl ISW ve zprávě.

23. července 2023 13:06 Čas čtení 2:38 Čech evakuovaný z hotelu na Rhodosu pro Refresher: „Nemohli jsme si ani sbalit, šli jsme 8 kilometrů ve 43stupňovém vedru“ Čech evakuovaný z hotelu na Rhodosu pro Refresher: „Nemohli jsme si ani sbalit, šli jsme 8 kilometrů ve 43stupňovém vedru“

11:47  Ruská armáda provádí v reakci na vzpouru bojová opatření ve Voroněžské oblasti. „V rámci protiteroristické operace na území Voroněžské oblasti provádějí ozbrojené síly Ruské federace potřebná operační a bojová opatření,“ uvedl tamní gubernátor Alexandr Gusev. Anonymní zdroj z prostředí ruské bezpečnosti podle agentury TASR řekl, že wagnerovcům se ve městě Voroněž podařilo získat kontrolu nad vojenskými objekty.

11:36  Prigožin poprvé okomentoval Putinův televizní projev. Podle něj se prezident hluboce mýlí, když jej označuje za zrádce. „Nechceme, aby země nadále žila v korupci a lži. Jsme vlastenci a ti, kdo jsou proti nám, jsou ti, kdo se shromáždili kolem bastardů,“uvedl. Odmítl také, že by se on a jeho muži „na žádost prezidenta, FSB nebo někoho jiného“ přišli udat.

11:33  Na internetu se objevují další záběry, které údajně ukazují obrněná vozidla a armádu na velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově. Kontext videí se ale podle médií nepodařilo ověřit.

11:28  Situaci v Rusku sledují i evropští lídři. Polský prezident Andrzej Duda v příspěvku na sociální síti uvedl, že o aktuální situaci v Rusku mluvil s premiérem Mateuszem Morawieckým, představiteli polského ministerstva obrany a se spojenci. Situací se zabývají i ve Francii. „Prezident Emmanuel Macron vše velmi pozorně sleduje. Nadále se zaměřujeme na podporu Ukrajiny,“ citovala agentura TASR prohlášení Elysejského paláce.

11:23  Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov vyjádřil podporu Putinovi. Prohlásil, že jeho síly jsou připraveny pomoci vzpouru potlačit a v případě potřeby použít tvrdé metody. Prigožinovy kroky označil Kadyrov za „nůž do zad“ a vyzval ruské vojáky, aby nepodléhali žádným „provokacím“.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

11:08  „Prigožinovi vadí Šojgu a Gerasimov. Ty chce svrhnout. O Putinovi mlčí. Takže jeho cílem je nahradit ty dva a z Putina si udělat otrockou loutku. Tři mušketýři po rusku: jeden proti všem, všichni proti jednomu. Ať bojují co nejdéle, do poslední kapky jejich krve,“napsala na Twitter senátorka Miroslava Němcová (ODS).

11:06 – Putin prohlásil, že v sázce je budoucnost Ruska, přičemž čin vzbouřenců označil za „bodnutí do zad“. Řekl, že někteří Rusové byli „zataženi do zločineckého dobrodružství“, aniž by konkrétně zmínil šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Putin dodal, že vysoké „ambice“ některých lidí vedly k „velezradě“. 

 

Domů
Sdílet
Diskuse