Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
25. června 2023 v 9:50
Čas čtení 1:11

Vzpoura v Rusku skončila, ale v Moskvě budou mít i přesto v pondělí volno

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vzpoura v Rusku skončila, ale v Moskvě budou mít i přesto v pondělí volno
Zdroj: TASR/AP

Cílem volna bylo minimalizování rizik.

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin oznámil, že pondělí 26. června bude v ruské metropoli dnem volna i přesto, že nebezpečí, které hrozilo v souvislosti se sobotní vzpourou žoldnéřské Wagnerovy skupiny, již pominulo. TASR převzala zprávu od agentury DPA.

24. června 2023 v 10:56 Čas čtení 10:13 ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“ ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“

Sobjanin vyhlásil příští pondělí za den pracovního volna s cílem minimalizovat rizika v rámci protiteroristického režimu, který platil v Moskvě v sobotu poté, co se jednotky wagnerovců začaly v konvoji přibližovat k hlavnímu městu za účelem sesadit ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu.


Vzpoura nakonec skončila uzavřením dohody mezi Kremlem a vůdcem Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem. Na jejím základě se Prigožin přesune do Běloruska výměnou za to, že se Kreml vzdá jeho stíhání za zosnování ozbrojeného povstání.

Rozhodnutí o ponechání pondělí jako dne volna v Moskvě potvrdila i Sobjaninova mluvčí pro ruskou státní tiskovou agenturu RIA Novosti.

Jevgenij Prigožin
Zdroj: TASR/AP

Moskva tvrdí, že pokus o puč neovlivnil situaci na Ukrajině

Pokus vůdce Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina o svržení ruského vojenského velení neměl a nemá žádný dopad na „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, uvedl v sobotu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. TASR převzala zprávu od agentury DPA.


Peskov zároveň dodal, že neví o žádné změně postoje ruského prezidenta Vladimira Putina vůči ministru obrany Sergeji Šojguovi.


Vůdce žoldnéřské skupiny veřejně odsuzuje Šojgua a náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerije Gerasimova již několik týdnů, přičemž je obvinil z nekompetentnosti a z množství selhání na bojišti na Ukrajině. Při sobotním pokusu o jejich svržení uvedl, že jeho 25tisícová armáda žoldnéřů je „připravena zemřít“ pro tento cíl.


O zastavení postupu wagnerovců na Moskvu s Prigožinem jednal Západem neuznaný běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podle prohlášení své prezidentské kanceláře Lukašenko jednal na základě dohody s Putinem. DPA v této souvislosti poznamenala, že Lukašenko a Prigožin se osobně znají dvacet let. Zůstává však nejasné, co bude Prigožin v Bělorusku dělat.

Domů
Sdílet
Diskuse