Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
25. června 2023 v 13:01
Čas čtení 1:02

Američané věděli o chystané vzpouře wagnerovců už ve středu. Arzenál jaderných zbraní Moskvy budil obavy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Američané věděli o chystané vzpouře wagnerovců už ve středu. Arzenál jaderných zbraní Moskvy budil obavy
Zdroj: TASR/AP

Americké tajné služby podle zdrojů NYT monitorovaly rostoucí napětí mezi Prigožinem a ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem už několik měsíců.

Američtí představitelé byli už ve středu na základě zpravodajských informací upozorněni, že se vůdce Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin chystá zakročit proti velení ruské armády. Napsal o tom v sobotu americký list The New York Times (NYT) s odvoláním na nejmenované zdroje z prostředí amerických tajných služeb, informovala agentura TASR.

24. června 2023 v 10:56 Čas čtení 10:13 ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“ ZÁZNAM: Wagnerovci zastavili postup na Moskvu. Prigožin po dohodě s Lukašenkem řekl, že nechce „prolít ruskou krev“

Americké tajné služby napětí monitorovaly dlouhodobě

Washington se ve spojitosti se vzpourou wagnerovců obával, jak situace ovlivní kontrolu Moskvy nad jejím arzenálem jaderných zbraní. Americké tajné služby monitorovaly rostoucí napětí mezi Prigožinem a ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem už několik měsíců. Deníku NYT to řekly dva zdroje, které si přály zůstat anonymní. Podle zdroje agentury AP byli američtí představitelé už v minulém týdnu informováni o skutečnosti, že Prigožin seskupuje své síly nedaleko ruských hranic.

Prigožin se v sobotu s pomocí svých jednotek pokusil svrhnout ruské vojenské velení a vydal se směrem k Moskvě. Velitel wagnerovců tak učinil poté, co v pátek obvinil vedení ruské armády z toho, že nařídilo raketové útoky na tábory jeho bojovníků. Útok si podle něj vyžádal spoustu obětí. Ruské ministerstvo obrany obvinění popřelo. V sobotu večer se situace uklidnila. Prigožin po jednání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem svým jednotkám nařídil, aby se vrátily do táborů na Ukrajině. Vše podstatné jsme monitorovali v živém přenosu

5. října 2024 v 7:00 Čas čtení 5:26 White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho

Spojené státy během vzpoury změny v rozložení ruských jaderných sil nezaznamenaly. Uvedlo to tamní ministerstvo zahraničních věcí. „Rusko má jako jaderná velmoc zvláštní odpovědnost udržovat velení, kontrolu a dozor nad svým jaderným arzenálem a zajistit, aby nebyly podniknuty žádné kroky, které by ohrožovaly strategickou stabilitu,“ citovala mluvčího amerického resortu diplomacie americká televize CNN.

Domů
Sdílet
Diskuse