Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
1. července 2023 8:44
Čas čtení 0:32

Má dostřel až 300 kilometrů. USA plánují dodat Ukrajině dalekonosný raketový systém

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Informaci měl zveřejnit vysoký ukrajinský představitel.

Spojené státy stojí těsně před schválením dodávky dalekonosného raketového systému ATACMS Ukrajině, informuje deník The Wall Street Journal, pro který to uvedl vysoký ukrajinský představitel.

Armádní taktický raketový systém, zkráceně ATACMS, má dosah přibližně 306 kilometrů. Americký prezident Joe Biden dodávku ještě nepodepsal, částečně i z obavy, že Ukrajina by zbraně mohla použít k útokům na území Ruska a eskalaci konfliktu.

30. června 2023 15:48 Čas čtení 1:32 Foto: Takto vypadala násilná střetnutí v Paříži. Vláda zvažuje „všechny možnosti“ Foto: Takto vypadala násilná střetnutí v Paříži. Vláda zvažuje „všechny možnosti“

Vysoký ukrajinský představitel z oblasti bezpečnosti pro deník WSJ prohlásil, že Kyjev během uplynulých týdnů zaznamenal pozitivní náznaky, podle kterých Spojené státy změnily názor na dodávku systému ATACMS.

Představitelé Ukrajiny apelují na americké partnery, že dalekonosný raketový systém potřebují mimo jiné k tomu, aby mohli zasáhnout cíle na Krymském poloostrově anektovaném Ruskem v roce 2014. Ruské jednotky jej používají mimo jiné jako základnu pro vzlet íránských dronů, stojí v prohlášení Spojených států a jejich evropských spojenců.

ATACMS, raketový systém
Zdroj: Wiki Commons/U.S. Army
Domů
Sdílet
Diskuse