Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vojtěch Vanda
1. července 2023 v 11:39
Čas čtení 1:24

Foto: Násilné protesty ve Francii pokračují. Bylo zatčeno 471 lidí, hvězdný fotbalista chce situaci uklidnit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Foto: Násilné protesty ve Francii pokračují. Bylo zatčeno 471 lidí, hvězdný fotbalista chce situaci uklidnit
Zdroj: TASR/AP

Protesty ve Francii pokračovaly kvůli vraždě sedmnáctiletého Nahela M., jenž byl zastřelen policistou v úterý kvůli dopravnímu přestupku, i během páteční noci. Stovky lidí byly pozatýkány, úroveň výtržností však prý byla mnohem menší.

Podle ministra vnitra Géralda Darmanina, jak uvedl web France 24, byly největšími ohnisky pátečních protestů města Marseille a Lyon, násilí v ulicích ale mělo být „mnohem méně intenzivní“ než situace v noci ze čtvrtka na pátek, o které jsme tě informovali zde a zde. V ulicích měst po celé zemi mělo být 45 tisíc policistů.

Ve městě na jihu Francie mělo být zatčeno 80 lidí. Protestující měli vyrabovat jeden obchod se zbraněmi, kromě loveckých pušek se jim ale nepodařilo ukrást nic dalšího. Tedy ani žádnou munici. Jeden muž měl také přijít o život ve městě Rouen, když během rabování spadl ze střechy supermarketu. 

Takto vypadaly některé ulice na jihozápadě Paříže po nočních protestech.

V pátek se však protesty nově rozšířily do francouzských zámořských teritorií, kde zemřel minimálně jeden člověk. Největší nepokoje otřásly Francouzskou Guyanou, zde byl právě zastřelen jeden vládní pracovník. O život jej měla připravit odražená kulka.

Takto vypadala noc na sobotu v pařížském Nanterre.Takto vypadala noc na sobotu v pařížském Nanterre.Takto se protestovalo v pátek v podvečer ve Štrasburku na východě Francie.Takto se protestovalo v pátek v podvečer ve Štrasburku na východě Francie.
Zobrazit galerii
(4)

Protesty se snažil uklidnit hvězdný fotbalista

O protestování bez násilí žádal francouzské obyvatele skrze sociální sítě útočník PSG Kylian Mbappé. Uvedl, že je na straně protestujících, ale že násilí musí skončit.

18. září 2024 v 13:00 Čas čtení 4:44 Francií otřásá hrozivý případ: Násilník omámil manželku a nechával cizí muže, aby ji znásilňovali. Všechno si filmoval Francií otřásá hrozivý případ: Násilník omámil manželku a nechával cizí muže, aby ji znásilňovali. Všechno si filmoval

„Jako všichni Francouzi jsem byl zaskočen a šokován brutální smrtí mladého Nahela. V první řadě mysleme na něj a jeho rodinu, které vyjadřuji upřímnou soustrast. Samozřejmě nemůžeme zůstat lhostejní k okolnostem, za kterých k této nepřijatelné smrti došlo,“napsal.

„Ale k tomuto utrpení se přidává utrpení bezmocných, jež vede ke skutečnému procesu sebezničení. Násilí nic neřeší, tím spíše, když se nevyhnutelně a neúnavně obrací proti těm, kdo ho projevují, jejich rodinám, blízkým a sousedům,“ dodal fotbalista.

Pohřeb mladého Nahela by se měl konat v sobotu. Rodina zesnulého požádala veřejnost a novináře na sociálních sítích o to, aby respektovali její soukromí. Obřad se má konat v Nanterre, kde mladík s rodinou žili. 

Domů
Sdílet
Diskuse