Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
4. července 2023 12:19
Čas čtení 0:52

Izrael zahájil největší vojenskou operaci v Džanínu proti Palestincům za posledních 20 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izrael zahájil největší vojenskou operaci v Džanínu proti Palestincům za posledních 20 let
Zdroj: Pixabay/Mabatel

Na místě zemřelo nejméně deset lidí, zraněných je podle palestinských úřadů asi sto osob.

Izraelské síly zahájily vojenskou operaci v okupovaném městě Džanín, které se nachází na Západním břehu Jordánu. Zapojilo se do ní přes 1000 vojáků a podle serverů CNN a The Guardian se jedná o největší operaci od roku 2002, tedy za více než 20 let.

Izraelské obranné síly (IDF) provedly asi 10 náletů pomocí dronů. Armáda konkretizovala, že útočila na prostory, které sloužily různým ozbrojeným skupinám. V oblasti došlo k výbuchům a střelbě. Místostarosta města Džanín Mohammed Jarrar uvedl, že domy a infrastruktura byly zničeny a v uprchlickém táboře byla odpojena elektřina a voda.

5. dubna 2023 8:22 Čas čtení 1:10 Izraelská policie provedla razii v posvátné mešitě al-Aksá Izraelská policie provedla razii v posvátné mešitě al-Aksá

Operace byla zahájena v noci z neděle na pondělí a pokračovala i druhou noc. Palestinské úřady uvedly, že během té doby zemřelo nejméně 10 lidí a zraněno bylo asi 100 dalších.

Palestinská média uvádí, že izraelské síly Palestincům nařídily, aby opustili zdejší uprchlický tábor. Na sociálních sítích kolují snímky, jak řada lidí z tábora utíká. Podle místních činitelů ho opustilo kolem 3000 lidí, celkem jich tu žije na 18 tisíc. Izraelská armáda to však popírá. 

Domů
Sdílet
Diskuse