Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková TASR
9. července 2023 18:47
Čas čtení 0:36

VIDEO: Gruzínský Pride narušili demonstranti. Účastníky akce musela evakuovat policie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Gruzínský Pride narušili demonstranti. Účastníky akce musela evakuovat policie
Zdroj: Twitter @TbilisiPride

Tisíce demonstrantů v sobotu narušily Pride v gruzínském hlavním městě Tbilisi. Protestující rabovali bary a vtrhli na pódium, kde zapalovali duhové vlajky.

Podle organizátorů Pride festivalu byla práce policie v průběhu akce neefektivní. „Policie nezablokovala přístupovou cestu k místu festivalu, aby zamezila (přístup) agresivní skupině. Policie nepoužila proti útočníkům přiměřenou sílu,“ uvedli zástupci Pride. Informuje o tom TASR. 

K akci mířil dav o asi 5 000 protestujících. Mnoho z nich drželo v rukách gruzínské vlajky nebo náboženské ikony. Účastníci festivalu byli z místa evakuováni pomocí autobusů. 

Organizátorka letošního Pride festivalu Mariam Kvaratskhelia uvedla, že před letošní akcí došlo k „masové mobilizaci“ krajně pravicových skupin. Skupiny podle ní „otevřeně podněcovaly k násilí“. 

Demonstranti narušili Pride už v roce 2021, kdy fyzicky napadli účastníky i novináře. V Gruzii se většina obyvatelstva hlásí k pravoslavné církvi a vůči sexuálním menšinám tam dlouhodobě panuje nepřátelství, uvádí TASR. 

Domů
Sdílet
Diskuse