Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
12. července 2023 15:47
Čas čtení 0:59

České podniky se vrací k platbám hotovostí, ukazuje průzkum. Hlasuj v anketě, co si o tom myslíš ty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
České podniky se vrací k platbám hotovostí, ukazuje průzkum. Hlasuj v anketě, co si o tom myslíš ty
Zdroj: Pexels/Pixabay

Podle nového průzkumu agentury STEM/MARK se čtvrtina Češek a Čechů setkala s tím, že v obchodech přestali přijímat platební karty. Čím dál více lidí také pravidelně používá hotovost.

Alespoň jednou týdně použije hotovost 94 % dotázaných. To je pětiprocentní nárůst oproti minulému roku. Denně pak bankovku vytáhne třetina Češek a Čechů. Loni to byla jen čtvrtina dotázaných. Vyplývá to z červnového průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Euronet. 

12. července 2023 12:54 Čas čtení 0:39 Bouřky v Česku: Kdy a odkud přijdou? Bouřky v Česku: Kdy a odkud přijdou?

Povinnost přijímat platební karty?

V Česku nově vzniká iniciativa, která se zasazuje o zrovnoprávnění plateb v hotovosti a platební kartou. Tato snaha ovšem může narazit na fakt, že s platbou v hotovosti nejsou pro obchodníky spojeny žádné poplatky. Naopak za každou transakci kartou platí bankám i poskytovatelům poplatky. 

Změnu zákona iniciovala Hospodářská komora. „S politiky z vládní koalice i opozičního hnutí ANO vedeme neformální diskuse a zatím nenacházíme nikoho, kdo by to nepodporoval. Potřeba je teď tak velká, že tenhle stav je neudržitelný,“ uvádí restauratér Luboš Kastner, který působí v Asociaci malých a středních podniků a v představenstvu Hospodářské komory.

Hotovost je obecně oblíbenější u mužů než u žen

Nejvíce obchodů, které přestaly přijímat platební karty, je na Moravě. Tam se se zrušením platebních terminálů setkalo 32 % dotázaných. Téměř polovina lidí, kteří v posledním roce nemohli u obchodníka zaplatit kartou, uvedla, že u sebe obvykle nosí dostatek hotovosti. 34 % respondentů se snaží najít bankomat, aby si mohli hotovost obstarat, a 20 % jde jinam, kde karty přijímají. Hotovost obecně preferují spíše muži. Alespoň jednou denně platí hotově 37 % mužů. Na stejnou otázku odpovědělo kladně 28 % žen.

Většina obchodníků, kteří ruší možnost platit ve svých podnicích kartou, tak činí na základě rozhodnutí vlády o zrušení elektronické evidence tržeb (EET). O události jsme informovali

26. listopadu 2022 10:38 Čas čtení 1:37 EET se ruší: Co to znamená a jak na její konec reagují politici? EET se ruší: Co to znamená a jak na její konec reagují politici?
Anketa:
Jak radši platíš? Cash, nebo kartou? 
Téměř výhradně kartou, pokud to jde. Hotovost u sebe vůbec nenosím.
Jsem zvyklý*á na naducanou peněženku, furt se spoléhám na cash. 
Téměř výhradně kartou, pokud to jde. Hotovost u sebe vůbec nenosím.
63 %
1822 Hlasů
Jsem zvyklý*á na naducanou peněženku, furt se spoléhám na cash. 
37 %
1065 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse