Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
17. července 2023 18:54
Čas čtení 1:36

O hypotéky je po roce opět zájem, úrokové sazby klesly

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
O hypotéky je po roce opět zájem, úrokové sazby klesly
Zdroj: Pexels/Kindel Media

Průměrná velikost hypotéky se v červnu zvýšila a byla nejvyšší za poslední rok.

Trh s nemovitostmi je opět na vzestupu. Červnový objem i počet poskytnutých hypoték jsou totiž nejvyšší od července minulého roku, kdy trh začal citelně zamrzat. Pokud jde o meziměsíční srovnání, banky a stavební spořitelny poskytly v červnu o 13 procent více hypotečních úvěrů než v květnu. Jejich hodnota se tak pohybovala okolo 14 miliard korun. Vyplývá to ze statistik Hypomonitor České bankovní asociace. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

16. července 2023 18:06 Čas čtení 0:38 Muž vyhrál v kasinu na Náchodsku půl milionu korun, peníze si však nestihl ani odnést domů Muž vyhrál v kasinu na Náchodsku půl milionu korun, peníze si však nestihl ani odnést domů

 
Přesto zůstává v posledních měsících objem poskytnutých hypoték zhruba poloviční proti situaci v pololetí roku 2020. Z meziročního pohledu se začíná postupně projevovat efekt nižší srovnávací základny z loňského roku. Meziroční pokles poskytnutých hypoték dosáhl 28 procent, zatímco v květnu přesahoval 40 procent.

Počet nově poskytnutých hypoték činil bezmála 3,8 tisíce. Dle dat Hypomonitoru je i v tomto ohledu červnová hodnota nejvyšší za poslední rok, kdy začal trh citelněji slábnout.

„Hypoteční trh v posledních měsících mírně ožívá a červnová čísla tento trend potvrzují. Dalšímu vývoji může pomoci rozhodnutí ČNB zmírnit od července posuzování kritéria DSTI při poskytování hypoték, na což podle informací z trhu určitá část klientů čekala. Na druhou stranu se již dostáváme do období sezonního prázdninového útlumu. Další oživení tak můžeme čekat zřejmě až na podzim,“řekl manažer pro hypotéky Komerční banky Ondřej Šuchman.

Hypotékám napomohla i nižší úroková sazba. U skutečně nových hypoték bez refinancování klesla z květnových 5,9 procenta na 5,86 procenta. S platností od 1. července zrušila ČNB limit ukazatele DSTI, který určoval maximální procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek úvěru na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr. Na hypotéku tak od července dosáhne více lidí.

Měsíční splátka průměrné hypotéky v závislosti na délce splatnosti a úrokové sazbě:

čba
Zdroj: ČBA

Hypotéka za tři miliony

„Co se týče úrokových sazeb, tak zatím trh pro potenciální žadatele o hypotéku nemá příliš dobré zprávy. Původní předpoklady, že sazby začnou ve druhé polovině roku klesat, se nejspíš naplňovat nebudou, minimálně pro třetí kvartál se toho nedočkáme a případný pokles v závěru roku bude jen vesměs kosmetický,“ uvedl Milan Voldřich z Raiffeisenbank.


Průměrná výše hypotéky opět po roce přesáhla v červnu tři miliony korun a dostala se tak na částku 3 066 080 korun (v květnu činila 2 998 565 korun). Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu korun, od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku ve výši 2,83 milionu korun, vyplývá z dat ČBA Hypomonitoru.

Domů
Sdílet
Diskuse