Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká TASR
20. července 2023 9:54
Čas čtení 0:55

Demonstranti v Bagdádu podpálili švédskou ambasádu. Protestují proti pálení koránu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Demonstranti v Bagdádu podpálili švédskou ambasádu. Protestují proti pálení koránu
Zdroj: Getty Images

Stovky demonstrantů vtrhly ve čtvrtek v ranních hodinách na švédské velvyslanectví v Bagdádu a zapálily ho. Irácká vláda incident odsoudila a vyzvala bezpečnostní složky, aby ho co nejdříve vyšetřily a identifikovaly viníky.

Jak informovaly agentury Reuters a AFP, k incidentu došlo během protestu proti jinému údajnému demonstrativnímu pálení koránu ve Švédsku. Tento akt se měl uskutečnit ve čtvrtek před iráckým velvyslanectvím ve Stockholmu se souhlasem švédské policie.


Podle příspěvků zveřejněných na Telegramu a dalších mediálních platformách svolali čtvrteční shromáždění stoupenci šíitského duchovního Muqtady Sadra v návaznosti na to, že policie ve Stockholmu udělila povolení k dalšímu protestu před iráckým velvyslanectvím, kde se opět plánuje demonstrativní pálení koránu.

20. července 2023 6:00 Čas čtení 4:57 Praha si dočasné využití prázdných domů nepřeje – přitáhlo by pozornost k problému, říká kolektiv Public Space Lab Praha si dočasné využití prázdných domů nepřeje – přitáhlo by pozornost k problému, říká kolektiv Public Space Lab


Sadr již koncem června vyzval k protestům proti Švédsku a k vyhoštění švédského velvyslance poté, co Iráčan žijící ve Švédsku spálil korán před mešitou ve Stockholmu.        


V reakci na to se před švédským velvyslanectvím v Bagdádu uskutečnily dva velké protesty, v jednom případě demonstranti vstoupili na pozemek velvyslanectví, ale do samotné budovy ambasády nevstoupili.


Na sérii videí zveřejněných nejnověji ve skupině One Baghdad na Telegramu jsou vidět lidé, kteří se ve čtvrtek kolem jedné hodiny ráno místního času shromáždili kolem velvyslanectví, skandovali hesla na podporu Sadra a asi o hodinu později vtrhli do areálu velvyslanectví.


Na videozáznamu je později také vidět, jak z budovy v areálu velvyslanectví stoupá kouř. Agentuře Reuters se však nepodařilo ověřit pravost těchto videí.


Nebylo bezprostředně jasné, zda byl v době útoku někdo uvnitř velvyslanectví. Zdroj agentury Reuters dodal, že během protestu nebyl zraněn žádný zaměstnanec švédského velvyslanectví v Bagdádu. Švédské ministerstvo zahraničí to potvrdilo agentuře AFP a dodalo, že všichni zaměstnanci jsou v bezpečí.

Domů
Sdílet
Diskuse