Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
25. července 2023 14:02
Čas čtení 0:33

V Itálii spadla největší zaznamenaná kroupa v Evropě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Itálii spadla největší zaznamenaná kroupa v Evropě
Zdroj: European Severe Storms Laboratory

Extrémní bouřky, které minulý týden zasáhly Evropu, s sebou přinesly i rekordně velké kroupy. Ta největší naměřená spadla v Itálii a měřila 16 centimetrů.

Podle Evropské laboratoře pro silné bouře (ESSL) se jednalo o „obří krupobití“. To znamená, že padaly kroupy o průměru větším než deset centimetrů. Ty největší padaly v Carmignanu di Brenta na severu Apeninského poloostrova. Největší vyfotografovaná kroupa měla 16 centimetrů. 

„Podle našich informací by se jednalo o největší zaznamenané krupobití v Evropě,“uvedl Thilo Kühne z Evropské databáze závažných povětrnostních situací (ESWD). „Předchozím rekordem byla kroupa o průměru 15 centimetrů ze 20. června 2016 v rumunském Sânandrei,“ dodal.

Další takové krupobití zaznamenali minulý týden v Chorvatsku nedaleko vesnice Ribnik. Největší naměřená kroupa v této oblasti měla 13 centimetrů. 

Kromě škod na majetku mělo krupobití dopady i na lidské zdraví. Za jediný den bylo hlášeno 109 zraněných. 

Domů
Sdílet
Diskuse