Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
29. července 2023 14:44
Čas čtení 0:56

Indie by se mohla stát druhou asijskou zemí, která legalizuje manželství pro všechny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Indie by se mohla stát druhou asijskou zemí, která legalizuje manželství pro všechny
Zdroj: WallpaperFlare/volně k užití

Manželství pro všechny je v Indii aktuálně žhavým tématem. Nejvyšší soud se totiž zabývá žádostmi 18 párů, které chtějí změnit zákon a umožnit osobám stejného pohlaví legálně uzavírat manželství.

Jedním z osmnácti párů jsou například Abhay Dange a Supriyo Chakraborty, kteří o své žádosti hovořili se Sky News

Možnost uzavřít manželství je pro ně důležité jak z kulturního, tak bezpečnostního hlediska. „V této zemi, v Indii, je manželství velmi důležitá věc. Víte, my ji vlastně nazýváme zemí manželství, protože to není jen možnost. Je to součást životního cyklu,“ uvedl Dange.

„Existují LGBTQ lidé, kteří se bojí o svůj život kvůli tlaku rodiny. A myslím, že i všichni tito lidé, pokud bude manželství osob stejného pohlaví uznáno, budou mít tuto právní ochranu,“ dodal jeho partner Chakraborty.

135 milionů queer osob

V právních a politických kruzích podle serveru přitom panovalo překvapení, že se žádosti vůbec podařilo dostat k Nejvyššímu soudu. Soud však podle BBC uvedl, že se omezí na zkoumání případné změny stávajícího zákona, tedy zejména zvláštního zákona o manželství z roku 1954. 

Jedná se o velmi složitý soubor zákonů, z nichž některé se přelévají do náboženských osobních zákonů, které se vztahují například na určitou třídu lidí nebo na lidi určitého vyznání. Nově by mohl být rozšířen tak, aby zahrnoval i LGBTQ+ osoby.

V ústrety by žádostem mohla jít početnost LGBTQ+ lidí v zemi, kterou aktivisté odhadují na 135 milionů, což je přibližně 10 % indické populace. 

Jak ale dodává Sky News, Indie dekriminalizovala homosexualitu před pouhými pěti lety a stále zůstává převážně konzervativní zemí. To podtrhuje fakt, že indičtí lékaři stále provádí tzv. „konverzní terapie homosexuality“.

Domů
Sdílet
Diskuse