Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková
2. srpna 2023 v 14:39
Čas čtení 0:42

V Česku výrazně roste počet hrabošů. Je jich třikrát více než minulý měsíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku výrazně roste počet hrabošů. Je jich třikrát více než minulý měsíc
Zdroj: Wikimedia commons/Dieter TD/volně k užití

Populace hrabošů v Česku v červenci vzrostla oproti červnu téměř trojnásobně.

Populace hrabošů polních se v červenci v ČR ve srovnání s červnem téměř ztrojnásobila. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský informoval, že průměrný počet aktivních nor na hektar vzrostl na 542 z červnových 208, což představuje 2,7násobek tzv. prahu škodlivosti.

Ten stanoví hranici, kdy škody způsobené hraboši přinášejí ekonomické ztráty. „V Jihomoravském a Zlínském kraji se hodnoty populací zvýšily na úroveň 3,8násobku prahu škodlivosti, v Olomouckém až na jedenáctinásobek.“

„Nadále jsou vysoké počty i v některých okresech středních Čech a na Pardubicku,“ uvedla mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková. Kvůli postupujícím žním se v dalším měsíci hraboši přesunou z polí s hlavními plodinami na okolní plochy a pak se znovu rozšíří do nově ozimých ploch. Podle zemědělců jsou právě hraboši jedním z důvodů letošní slabší úrody, někteří hlásí poloviční ztráty. 

Domů
Sdílet
Diskuse