Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
10. srpna 2023 11:51
Čas čtení 0:45

Ostuda jihokorejského jamboree pokračuje. Organizátoři si měli za peníze určené pro skauty užívat po svém

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ostuda jihokorejského jamboree pokračuje. Organizátoři si měli za peníze určené pro skauty užívat po svém
Zdroj: TASR/AP Photo/Ahn Young-joon

Nad organizací světového skautského setkání v Jižní Koreji visí další otazník. Po zprávách o špatné organizaci a následném stěhování účastníků kvůli tajfunu se nyní objevily zprávy o zpronevěře peněz určených na pořádání akce.

Poslanci jihokorejského parlamentu ve svém usnesení vyzvali prezidenta Jun Suk-jola, aby zajistil provedení auditu, který by vyšetřil nakládání s penězi určenými na organizaci akce známé pod názvem jamboree. V přepočtu se mělo jednat o částku ve výši 1,8 milionu korun. S odkazem na jihokorejskou agenturu Yonhap o tom informoval server Novinky.cz

7. srpna 2023 13:42 Čas čtení 1:03 „Jsou skauti, jsou na to připraveni.“ Česká skautská výprava se musí kvůli tajfunu evakuovat z Jižní Koreji „Jsou skauti, jsou na to připraveni.“ Česká skautská výprava se musí kvůli tajfunu evakuovat z Jižní Koreji

Podle agentury měla být velká část rozpočtu použita na tzv. operační a osobní výdaje namísto organizačních účelů. Samotná infrastruktura akce se následně potýkala s nedostatkem finančních prostředků, což se projevilo nedostatkem úklidového personálu či malým počtem sprch pro účastníky akce. 

Yonhap dále informuje, že během pětileté přípravy podnikli organizátoři akce celkem 80 zahraničních cest, které měly sloužit k načerpání zkušeností s organizací předchozích ročníků. 

10. srpna 2023 10:49 Čas čtení 0:29 Turistka vyryla srdce do ikonické památky v Itálii. Hrozí jí trest, ze kterého se ti udělá špatně Turistka vyryla srdce do ikonické památky v Itálii. Hrozí jí trest, ze kterého se ti udělá špatně

Paradoxem však je, že cesty pořadatelů mnohdy vedly do destinací, ve kterých se jamboree nikdy nekonalo. Pět regionálních úředníků mělo v rámci služebních cest zamířit například do švýcarského Lucernu, italských Benátek či Milána. Součástí těchto výjezdů byly i plavby na luxusních lodích.

Skautské jamboree se koná vždy jednou za čtyři roky. Letošního ročníku se zúčastnilo přibližně 43 tisíc mladých lidí ze 155 zemí světa. Příští setkání se bude konat v roce 2027 v polském Gdaňsku. 

Domů
Sdílet
Diskuse