Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
11. srpna 2023 13:18
Čas čtení 1:38

Inzerát nabízí Čechům a Češkám smrtelný jed používaný při popravách. Jeho distribuce je ilegální

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Inzerát nabízí Čechům a Češkám smrtelný jed používaný při popravách. Jeho distribuce je ilegální
Zdroj: Profimedia

Případem se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) zabývá policie.

Neznámá společnost nabízí na českých inzertních portálech k prodeji pentobarbital sodný. Jedná se o ilegální látku, která se používá u poprav a asistovaných sebevražd. Uvedl to deník Právo, jehož redakce se distributora pokusila kontaktovat. 

Společnost slibuje vynikající kvalitu a diskrétnost

„Jsme spolehlivou a legální dodavatelskou společností nembutalu (pentobarbital sodný) a seconalu (sekobarbital) s pozitivními obchodními výsledky za léta poskytování nembutalu. Zasíláme nembutal a seconal do celého světa a většinu zákazníků máme z USA, Kanady, Austrálie, Jižní Afriky, Evropy, Thajska, Jižní Koreje,“stojí ve stále dostupném inzerátu na portálu Hyperinzerce.

11. srpna 2023 10:55 Čas čtení 3:27 Inflace v Česku přehledně: Podívej se na aktuální ceny potravin a za co si od loňska nejvíce připlácíme Inflace v Česku přehledně: Podívej se na aktuální ceny potravin a za co si od loňska nejvíce připlácíme

Společnost si podle svého vyjádření v průběhu let vybudovala vynikající pověst tím, že svým zákazníkům nabízí vynikající kvalitu nembutalu s 99% čistotou, příjemný a profesionální zážitek z nakupování se 100% diskrétním balením, krátkodobým dodáním a přátelskou zákaznickou podporou. 

„Nembutal v tekutém stavu prodáváme jako koncentrovaný sterilní roztok, perorální roztok (100ml, 250ml lahvičky), prášek (25 g+) a pilulky,“ píše se dále v inzerátu. Společnost nabízí neomezené zásoby. „Nabízíme také rychlé objednání a stoprocentně tajné doručení. Máme vlastní obchodní podmínky, o kterých informujeme naše zákazníky, jakmile nás kontaktují a před dokončením objednávky,“ dodává společnost označená jako promade company, o které ale nejsou žádné další informace dohledatelné.

Ukázka inzerátu na webu Hyperinzerce.cz.
Ukázka inzerátu na webu Hyperinzerce.cz. Zdroj: Refresher/Ilona Hobzová/Hyperinzerce
11. srpna 2023 10:00 Čas čtení 1:05 Češka předstírala smrt, aby si zachránila život. Po brutálním znásilnění ji útočník zabalil do pytle a shodil ze srázu Češka předstírala smrt, aby si zachránila život. Po brutálním znásilnění ji útočník zabalil do pytle a shodil ze srázu

Jako jediný kontakt společnost uvádí e-mail založený u běžného poskytovatele. Jak uvádí deník Právo, jeho redakce se pokusila distributora kontaktovat z fiktivní e-mailové adresy s tím, že má o koupi zájem. Odpověď prý přišla okamžitě:

„Ahoj, nembutal (pentobarbital) máme skladem a připraven k odeslání na vaši adresu. Smrtelná dávka nembutalu pro dospělé vážící více než 65 kg je 20 g aktivního nembutalu,“ stálo prý v nepodepsaném e-mailu společně s ceníkem.

Distribuce je v Česku ilegální

Pentobarbital zpomaluje činnost mozku a nervového systému. Používá se krátkodobě jako sedativum k léčení nespavosti nebo k tomu, aby pacient při operaci usnul. Běžně jej užívají také veterináři k eutanazii zvířat. V některých zemích se ale používá k popravě lidí odsouzených k smrti nebo k asistované sebevraždě a eutanazii. V Česku je jeho distribuce ilegální.

„Látka pentobarbital je uvedena v seznamu č. 6 psychotropních látek u nařízení vlády č. 463/2013, o seznamech návykových látek. Zacházení s ní tedy může být trestným činem,“ uvedla pro Právo mluvčí SÚKL Klára Brunclíková. Ústav prý inzerát postoupil na policii.

10. srpna 2023 14:23 Čas čtení 0:40 Češce omylem přišlo 250 tisíc korun, její matka je hned utratila. Teď ženě hrozí vězení Češce omylem přišlo 250 tisíc korun, její matka je hned utratila. Teď ženě hrozí vězení

Podobně se vyjádřila také mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová: „Zásilkový prodej léků vázaných na předpis, tedy i jejich online prodej, je nelegální. V případě tohoto inzerátu jde o lék pentobarbital, který se řadí do speciální skupiny návykových látek, takže jde také o nelegální prodej návykových látek.“

Domů
Sdílet
Diskuse