Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
14. srpna 2023 v 11:38
Čas čtení 0:48

Skandál otřásá Nejvyšším soudem USA. Konzervativní soudce Thomas přijímal luxusní úplatky od miliardářů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Skandál otřásá Nejvyšším soudem USA. Konzervativní soudce Thomas přijímal luxusní úplatky od miliardářů
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Americký soudce Clarence Thomas si žije na vysoké noze. Zahraniční média nyní odhalují, jak k tomu přišel.

Investigativní server ProPublica odhalil nedeklarované vazby amerického soudce Nejvyššího soudu USA a konzervativce Clarence Thomase. Ten nepřiznaně přijímal dary a pohostinnost bohatých miliardářů, kteří mu umožnili nejméně 38 nezveřejněných dovolených. Demokratičtí členové Kongresu požadují jeho rezignaci.

Jachty, golf i školné

Cesty zahrnovaly četné lety soukromými letadly či výlety na jachtách, vstupenky na skybox na sportovní události, pobyty v luxusních resortech a stálé pozvání ke hře ve špičkovém soukromém golfovém klubu na Floridě. Některé z cest byly v hodnotě půl milionu dolarů (přes 10 milionů korun).

13. srpna 2023 v 13:09 Čas čtení 1:09 Bič na rodiče-influencery. Pokud vydělávají na fotkách či videích svých dětí, musí jim povinně odkládat peníze Bič na rodiče-influencery. Pokud vydělávají na fotkách či videích svých dětí, musí jim povinně odkládat peníze

Většina darů pocházela od republikánského miliardáře Harlana Crowa, který také koupil dům Thomasově matce a platil školné na privátních školách jeho synovci. Investigativci rovněž informovali o vazbách mezi ultrakonzervativním soudcem Samuelem Alitem či miliardářem Paulem Singerem.

ProPublica vyzpovídala více než 100 lidí, včetně zaměstnanců, kteří pracovali na některých cestách, které Thomas podnikl. Redakce přezkoumala také podání daňového soudu. Thomas se na dotazy ProPublicy ke kauze dosud nevyjádřil.

24. června 2022 v 16:35 Čas čtení 0:52 Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na interrupci Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na interrupci

Proti interrupci

Před rokem Nejvyšší soud USA zrušil rozhodnutí Roe vs. Wade a ukončil tak federální právo na interrupci. Soudce Clarence Thomas tehdy s tímto rozhodnutím souhlasil a následně uvedl, že soud by měl také zrušit případy legalizující rovnost manželství a zaručující právo používat antikoncepci. Thomas napsal, že tato rozhodnutí „byla prokazatelně chybná“.

Domů
Sdílet
Diskuse