Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák TASR
20. srpna 2023 15:44
Čas čtení 0:35

Ruská vesmírná sonda narazila do povrchu Měsíce. Mířila k málo prozkoumanému jižnímu pólu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ruská vesmírná sonda narazila do povrchu Měsíce. Mířila k málo prozkoumanému jižnímu pólu
Zdroj: FOTO TASR/AP

Vesmírná pouť ruského stroje skončila poté, co se jeho ovládání vymklo kontrole.

Jednalo se o první ruskou vesmírnou misi s cílem přistání na povrchu Měsíce po téměř 50 letech. Sonda Luna-25 mířila k jižnímu pólu tělesa, informoval server BBC News. Selhání stroje přišlo ve chvíli, kdy se připravoval na přistání.

Ruská státní vesmírná společnost Roskosmos uvedla, že s lodí ztratila kontakt v sobotu krátce po 11:57 středoevropského času. K vyšetření události bude ustanovena zvláštní komise. 

5. srpna 2023 18:57 Čas čtení 0:42 Indická vesmírná mise míří jako první k jižnímu pólu Měsíce. Sonda už vstoupila na jeho oběžnou dráhu Indická vesmírná mise míří jako první k jižnímu pólu Měsíce. Sonda už vstoupila na jeho oběžnou dráhu

Vysoko nad našimi hlavami aktuálně probíhá vesmírný závod mezi Ruskem a Indií, jejíž sonda Čandraján-3 má u jižního pólu Měsíce přistát příští týden. Luna-25 odstartovala 11. srpna z kosmodromu Vostočnyj na Dálném východě. Její přistání bylo plánováno v pondělí nebo v úterý.

Jižní pól je nejméně prozkoumanou částí Měsíce. Vědci se domnívají, že by se v oblasti mohla nacházet voda a vzácné prvky. 

Domů
Sdílet
Diskuse