Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
1. září 2023 13:16
Čas čtení 0:35

Prezident Pavel podepsal i přes výhrady vládní penzijní novelu. Zpřísňuje pravidla předčasných důchodů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezident Pavel podepsal i přes výhrady vládní penzijní novelu. Zpřísňuje pravidla předčasných důchodů
Zdroj: Refresher

Prezident Petr Pavel podepsal i přes výhrady vládní penzijní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a upravuje řádné lednové valorizace penzí.

Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, nahradí dočasný přídavek. O podpisu zákona dnes informoval v tiskové zprávě Hrad.

Pavlova mluvčí Markéta Řeháková ve čtvrtek po prezidentově jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) uvedla, že hlava státu buď novelu vetuje, nebo ji podepíše později. Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření už od 1. září, v takovém případě by ale novela musela vyjít ve sbírce zákonů ve čtvrtek.

26. července 2023 19:16 Čas čtení 1:58 Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice Děláme to pro vnoučata, zdůvodnil Jurečka změny v důchodech. „Vyhlídky pro mladé nejsou dobré,“ komentuje odbornice

Novela podle Pavla upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní. Zároveň považuje za problematickou náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem.

Novela jako celek jde ale podle Pavla správným směrem, proto ji podepsal. Výhrady sdělil osobně Fialovi a ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Zároveň obecně apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou.

Domů
Sdílet
Diskuse