Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík TASR
2. září 2023 17:26
Čas čtení 0:40

Počet úmrtí souvisejících s legionellou v Polsku stoupl na 19. Jak se nákaza šíří?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Počet úmrtí souvisejících s legionellou v Polsku stoupl na 19. Jak se nákaza šíří?
Zdroj: Unsplash/volně k užití

V souvislosti s legionellou zemřeli v Polsku další lidé. Šéf hygienického inspektorátu k úmrtím říká, že pacienti měli i další zdravotní potíže.

Koncem srpna jsme informovali o tom, že počet úmrtí souvisejících s legionellou, která se rozšířila z města Řešov na jihovýchodě Polska, se zvýšil. Od té doby obětí opět přibylo, je jich už 19. Na základě zprávy agentury PAP o tom informuje TASR.

Šéf místního hygienického inspektorátu Jaromir Šlaczka však informoval, že všechny oběti měly kromě nákazy i jiná onemocnění nebo zdravotní potíže. S legionellou bylo v Polsku v poslední době hospitalizováno přinejmenším 160 lidí, a to v nemocnicích po celé zemi.

2. září 2023 14:43 Čas čtení 1:08 Lidé naočkovaní proti RS virům mohou dostat peníze od pojišťovny. Jak velký je příspěvek? Lidé naočkovaní proti RS virům mohou dostat peníze od pojišťovny. Jak velký je příspěvek?

Nejvíce hospitalizovaných pacientů (107) však evidují v samotném městě Řešov, kde nemoc propukla. Poslední dvě oběti tohoto vzácného bakteriálního onemocnění plic byly hospitalizovány 31. srpna. Zdroj nákazy se dosud úřadům nepodařilo zjistit.


Legionella je plicní infekce, která vzniká vdechnutím infikovaného vodního aerosolu. Pitnou vodou se nešíří. Lidé se obvykle nakazí v místech, jako jsou hotely, nemocnice nebo kanceláře, kde se bakterie dostaly do vodovodního potrubí, například v klimatizačních systémech nebo v kohoutcích a sprchách, které byly často nepoužívány. Bakterie se množí při teplotách mezi 20 a 50 stupni.

choroba, nemocnica
Zdroj: Pexels/Anna Shvets
Domů
Sdílet
Diskuse