Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
7. září 2023 v 15:26
Čas čtení 1:00

Už žádné blokování magistrály. Vedení Prahy poslalo demonstranty ze silnice na chodník

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Už žádné blokování magistrály. Vedení Prahy poslalo demonstranty ze silnice na chodník
Zdroj: @LastGenCZ / Twitter

Klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace plánují po letní pauze uspořádat další protest na pražské magistrále. Vedení hlavního města se rozhodlo přeplánovat trasu pochodu z vozovky na okolní chodníky tak, aby demonstranti neblokovali dopravu.

Cílem opatření je zvýšení bezpečnosti účastníků protestu, řidičů i policistů a konec omezení práva volného pohybu většiny menšinou, informoval web Novinky.cz. Členové hnutí plánují rozhodnutí magistrátu napadnout u soudu.

Hnutí se k rozhodnutí pražského vedení vyjádřilo na sociální síti X. „Takový postup je nezákonný a budeme se proti němu bránit soudní cestou. Primátorovi jsme dnes odeslali tento dopis, ve kterém se proti tomu ohrazujeme,“ uvedlo. 

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) protestující obvinil, že jejich aktivity vážně ohrožují obyvatele Prahy, a to i na zdraví. „Nikdy jsem se nebránil diskusi, ale zároveň jsem od začátku dal jednoznačně najevo, že diskuse není vydírání. Jinými slovy – nic se nezměnilo, ale každý dialog musí mít pravidla. Z naší strany porušena nebyla,“ uvedl pro Novinky.cz.

7. července 2023 v 16:22 Čas čtení 1:18 Greta Thunberg čelí obvinění, u soudu jí hrozí i vězení Greta Thunberg čelí obvinění, u soudu jí hrozí i vězení

Protest proběhne v úterý 12. září a jeho součástí měl být původně také happening ve vozovce před Národním muzeem, během kterého by účastníci malovali přímo na silnici. Magistrát ale trasu průvodu přeplánoval z vozovky na okolní chodníky a přilehlé ulice, přechod před muzeem mají protestující pouze přejít. 

Členové hnutí již prohlásili, že předpokládají zrušení rozhodnutí magistrátu ze strany soudu. Pokud by se tak stalo, pochod by se konal v původní zamýšlené trase, tedy přímo v jízdních pruzích. 

Domů
Sdílet
Diskuse