Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
7. září 2023 v 18:39
Čas čtení 0:45

Tělocvikáři a tělocvikářky bijí na poplach, české žactvo je líné a roste počet omluvenek. Nic s tím neuděláme, naříkají

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tělocvikáři a tělocvikářky bijí na poplach, české žactvo je líné a roste počet omluvenek. Nic s tím neuděláme, naříkají
Zdroj: Freepik/volně k užití

Čeští tělocvikáři dostávají stále častěji od žáků a žákyň omluvenky. Roste i počet těch, kteří nemohou cvičit vůbec.

Omluvné důvody se obvykle liší podle pohlaví. Zatímco dívky se většinou nezúčastňují tělocviku kvůli potížím spojeným s menstruací, chlapci se zase odvolávají na různé alergie, uvedl deník Metro.cz.

V poslední době však kromě „sezonních“ omluvenek přibývají také ty, které účast žáků a žákyň v hodinách tělesné výchovy zakazují úplně. Škola či učitel*ka pak nemá prakticky žádnou možnost, jak rozhodnutí lékaře*lékařky zvrátit.

19. srpna 2023 v 18:00 Čas čtení 0:54 Unikátní studie ukázala, jak snížíš riziko rakoviny za pouhé čtyři minuty denně Unikátní studie ukázala, jak snížíš riziko rakoviny za pouhé čtyři minuty denně

Z průzkumu, který provedla společnost STEM/MARK, vyplývá, že více než 90 procent českých učitelů*učitelek není spokojeno s úrovní fyzické zdatnosti u žáků. Trend rostoucího počtu omluvenek potvrzuje také profesor Kamil Kotlík z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy (FTVS). „Nechci sahat do svědomí rodičům nebo lékařům, kteří omluvenky vydávají,“ řekl pro Metro.cz.

Žáci nejsou sami

Trend klesající fyzické zdatnosti se netýká pouze žáků*žákyň. Jak uvádí děkan FTVS Miroslav Petr, v posledních letech disponují uchazeči*uchazečky o studium na fakultě čím dál horší fyzickou kondicí, kvůli čemuž je škola nucena snižovat své limity. „Naposledy jsme k tomu přikročili u plavců,“ říká.

30. ledna 2023 v 6:00 Čas čtení 11:26 „Přes slzy v očích jsem neviděla. Vstala jsem, došla do cíle a dostala za pět.“ Příběhy lidí, kteří si nesou trauma z tělocviku „Přes slzy v očích jsem neviděla. Vstala jsem, došla do cíle a dostala za pět.“ Příběhy lidí, kteří si nesou trauma z tělocviku

Čeští učitelé tělocviku nechtějí současnému stavu pouze nečinně přihlížet. V loňském roce vznikla Asociace trenérů a učitelů tělesné výchovy, jejímž cílem je mimo jiné zvýšit prestiž jejich povolání. 

Domů
Sdílet
Diskuse