Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. září 2023 7:16
Čas čtení 1:00

Rusko začíná být zoufalé, chce obnovit výrobu sovětských tanků

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Časopis Forbes uvedl, že závod UVZ se sídlem v sibiřském městě Omsk naposledy vyrobil korbu tohoto typu tanku v roce 1991.

Rusko zvažuje obnovení výroby tanků typu T-80, které byly vyvinuty ještě za dob Sovětského svazu. V pondělí o tom informovala agentura DPA s odvoláním na ruskou armádní televizi Zvezda.

Ruská společnost vyrábějící tanky Uralvagonzavod (UVZ) byla podle slov svého šéfa Alexandra Potapova pověřena obnovením produkce tanků T-80. „Takový je náš úkol, respektive stanovila nám jej armáda,“ uvedl Potapov v rozhovoru pro propagandistickou stanici Zvezda, kterou provozuje ruské ministerstvo obrany.

Z rozhovoru nebylo bezprostředně jasné, jaký konkrétní model tanku T-80 se bude vyrábět. Produkce T-80 začala v Sovětském svazu v roce 1976.

12. září 2023 11:04 Čas čtení 0:43 Putin uznal chybu. Nezapomněl si ale rýpnout do Západu, k čemu přirovnal USA? Putin uznal chybu. Nezapomněl si ale rýpnout do Západu, k čemu přirovnal USA?

Časopis Forbes uvedl, že závod UVZ se sídlem v sibiřském městě Omsk naposledy vyrobil korbu tohoto typu tanku v roce 1991. Podnik stále může mít technické prostředky pro produkci tohoto bojového vozidla, ale problém by mohli představovat dodavatelé desetitisíců součástek potřebných k jeho výrobě.

Pokus o obnovu výroby mohly zapříčinit vysoké ztráty v bojích

Podle agentury DPA se celkově vyrobilo přibližně 10 000 tanků T-80, které byly v 90. letech nahrazeny novějším modelem T-90. Ruská armáda v současnosti využívá také zmodernizované modely T-80BVM poprvé představené v roce 2017.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

O zmíněném záměru na obnovení produkce T-80 zatím nejsou známy žádné podrobnosti. Uralvagonzavod podle Potapova v současnosti jedná s ruským ministerstvem průmyslu o vytvoření nových výrobních kapacit.

Tanky typu T-80 se podle Zvezdy osvědčily během tzv. speciální vojenské operace, což je pojem, kterým Moskva oficiálně označuje probíhající masivní vojenskou agresi vůči sousední Ukrajině.

Rusko podle investigativní skupiny Oryx ztratilo za více než 18 měsíců od začátku invaze na Ukrajině již přes 2000 tanků.

Domů
Sdílet
Diskuse