Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
14. září 2023 19:22
Čas čtení 2:04

V Česku působí další bizarní sekta. Neuznává státní zřízení, vydává vlastní doklady a provozuje nikým neuznanou školu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku působí další bizarní sekta. Neuznává státní zřízení, vydává vlastní doklady a provozuje nikým neuznanou školu
Zdroj: pawel szvmanski / Unsplash

Členové sami sebe nazývají Společenstvím Prohlášených Živých Člověků. Nepovažují se za občany, ale za tzv. „živé člověky“, na které se nevztahují české zákony.

Informaci o existenci náboženského společenství přinesl server Novinky.cz, který zveřejnil příběh ženy jménem Marcela, jež odmítla posílat své dva potomky do školy. Ti do ní nechodili tak dlouho, až zasáhl soud, který matce obě děti odebral a svěřil do péče jejich otce.

Tím však případ nekončí. Jednoho dne si žena, která kvůli neplnění školní docházky svých dětí sama dostala podmínku, na své potomky počkala před školou, kam zamířili kvůli školnímu přezkoušení. Obě děti odvedla zpět do své komunity, kde se nyní vzdělávají ve státem neuznávané škole, již si založili sami členové.

5. září 2023 15:00 Čas čtení 5:30 Pedofil a nacista, který sexuálně zneužíval malé děti, si založil kolonii v Jižní Americe. Úřady tato zvěrstva dlouhá léta kryly Pedofil a nacista, který sexuálně zneužíval malé děti, si založil kolonii v Jižní Americe. Úřady tato zvěrstva dlouhá léta kryly

Přestože dotyčná svým činem porušila rozhodnutí soudu, úřady proti jejímu jednání zatím nikterak nezasáhly. „Prohlásila jsem se za člověka, vysvětlila jsem to i dětem. Cítily to podobně jako já,“ uvedla Marcela reportérům Novinek, kteří se za ní vypravili do obce Halenkov na Valašsku.

Domácí vzdělávání s nevalnou kvalitou

O kvalitě poskytovaného vzdělávání svědčí studijní výsledky dětí. Ty jsou oficiálně vzdělávány prostřednictvím domácí výuky, kvůli čemuž docházejí na pravidelná přezkoušení. Obě děti obdržely při poslední návštěvě státní školy shodně pětky z češtiny i angličtiny, děvče dostalo stejnou známku i z matematiky a vlastivědy.

19. srpna 2023 11:18 Čas čtení 2:27 POZOR: Nebezpečná sekta v českých ulicích láká mladé věřící, může tě oslovit i online. Takto poznáš její náborové taktiky POZOR: Nebezpečná sekta v českých ulicích láká mladé věřící, může tě oslovit i online. Takto poznáš její náborové taktiky

Zákony pro ně neplatí

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse