Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák ČTK
23. září 2023 13:01
Čas čtení 0:41

Zvýšení minimální mzdy: Ministerstvo navrhuje růst až o 2100 korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zvýšení minimální mzdy: Ministerstvo navrhuje růst až o 2100 korun
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministerstvo práce navrhuje, aby se pro příští rok zvýšila minimální mzda o 1600 či 2100 korun. Minimální možný výdělek by se tak zvedl z nynějších 17 300 korun na 18 900 nebo 19 400 korun.

Cílem úřadu je dostat částku během pěti let buď na 45 procent, nebo na polovinu průměrné české mzdy. O připravovaném kroku informovala ČTK na základě podkladů pro pondělní jednání tripartity. 

Resort práce při plánovaném navýšení vychází z variant chystaného vzorce pro pravidelnou valorizaci minimální mzdy a z evropské směrnice o přiměřeném výdělku. 

23. září 2023 11:20 Čas čtení 1:06 Slavný herec a komik obviněný ze znásilnění a týrání tvrdí, že ho vláda chce umlčet Slavný herec a komik obviněný ze znásilnění a týrání tvrdí, že ho vláda chce umlčet

V letošním roce byla minimální mzda zvýšena o 1100 na 17 300 korun. Za nejnižší částku loni v České republice pracovalo kolem 118 tisíc lidí. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje navýšení minimálního možného výdělku o 2200 korun.

Zaměstnavatelé jsou proti

Proti návrhu odborářů se postavili zaměstnavatelé, kteří upozorňují, že s minimální mzdou se zvyšují také zaručené mzdy, tedy nejnižší výdělky rozlišené podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce. V letošním roce byl upraven pouze nejnižší a nejvyšší stupeň, informoval web ČT24.

Výši přiměřené minimální mzdy udává členským státům Evropské unie směrnice, která byla přijata loni. Tento předpis slouží jako jakési vodítko, podle něhož se minimální mzda stanoví na základě buď šedesáti procent mediánu hrubé mzdy, nebo padesáti procent průměrné hrubé mzdy.

Domů
Sdílet
Diskuse