Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
25. září 2023 v 8:35
Čas čtení 1:01

Minimální mzda 2023: Zvýšení o 1600 nebo i víc? Dnes se bude jednat o návrhu rozpočtu na příští rok

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Minimální mzda 2023: Zvýšení o 1600 nebo i víc? Dnes se bude jednat o návrhu rozpočtu na příští rok
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se dnes chystají společně projednat návrh státního rozpočtu na příští rok. Tripartita by měla debatovat i o minimální mzdě, přípravě důchodové reformy či profesním vzdělávání, informuje o tom ČTK.

Ministerstvo financí navrhuje schodek 252 miliard korun. Odbory nesouhlasí třeba s krácením sumy na platy ve veřejném sektoru o dvě procenta. Podle zaměstnavatelů jsou potřeba investice a podpora výzkumu a inovací.

Podle návrhu rozpočtu by měl stát příští rok hospodařit s příjmy 1,92 bilionu korun a výdaji 2,17 bilionu Kč. Schodek by činil 252 miliard korun. Proti schválenému letošnímu rozpočtu je to o 18 miliard Kč méně. Kabinet by měl připravovaný rozpočtový zákon schvalovat ve středu. Do konce září musí normu dostat sněmovna.

2. března 2023 v 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden

Do rozpočtu se promítají opatření z vládního balíčku k ozdravení financí. Odbory a zaměstnavatelé společně žádali o devět změn v navrhovaném souboru opatření. Usilovali mimo jiné o zachování daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Koalice se dohodla u bonusů na osvobození od daně do poloviny průměrné mzdy. Pro příští rok by měl limit činit 21 983 korun.

Odboroví předáci kritizují v připravovaném rozpočtu třeba snížení sumy na platy pracovníků veřejného sektoru o dvě procenta proti letošku. Podle zaměstnavatelů jsou potřeba strategické investice a podpora inovací.

27. února 2023 v 7:30 Čas čtení 4:41 Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno

Tripartita by měla dnes jednat také o návrzích ministerstva práce na zvýšení minimální mzdy od ledna. Resort připravil dvě varianty. Podle první by nejnižší výdělek z nynějších 17 300 korun měl příští rok vzrůst o 1600 korun na 18 900 korun, podle druhé by se zvedl o 2100 korun na 19 400 korun. Na jednání chce resort práce informovat také o postupu prací na návrhu zákona s reformními změnami penzí.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů by měli diskutovat i o profesním vzdělávání a opatřeních na podporu středního odborného školství či o cizineckém zákoně.

Domů
Sdílet
Diskuse