Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
28. září 2023 v 13:22
Čas čtení 0:45

Pozor, v Česku se prodává 11 tun kuřecího masa se salmonelou. Nemáš ho v mrazáku?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor, v Česku se prodává 11 tun kuřecího masa se salmonelou. Nemáš ho v mrazáku?
Zdroj: Státní veterinární správa

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z trhu přes 11 tun kuřecího masa z Brazílie kvůli bakterii salmonele. Jde o mražená kuřecí prsa a kuřecí řízky v balení o hmotnosti dvou kilogramů. Mířily hlavně do stravovacích zařízení.

Veterina objevila bakterie v mase při mimořádné kontrolní akci zaměřené na drůbeží maso dovážené ze zemí mimo EU, uvedl ve středeční tiskové zprávě mluvčí Petr Vorlíček. Následně nařídila dvě zásilky kuřecího masa v celkovém množství přes 11 tun stáhnout z prodeje.

maso se salmonelou
Zdroj: Státní veterinární správa

Vzorek kuřecích prsou, který obsahuje salmonelu, odebrala veterinární správa ve skladu společnosti SOFIL v Praze 6. „Prvotním dovozcem do Česka a jedním z významných distributorů masa byla společnost MADE, dodavatelem obchodní firma se sídlem v Nizozemsku,“ uvedla veterinární správa. Významnou část masa distribuoval také řetězec Makro. Distributoři podle SVS nyní oslovují své odběratele, aby zboží vrátili.

Bakterie rodu Salmonella se do těla dostávají požitím kontaminované potraviny, ale rovněž z kontaminovaného prostředí (nádobí nebo špinavých rukou) a způsobují onemocnění salmonelózu. Zpravidla se projevuje střevními potížemi. Ohroženi mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti, kteří se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Vzorek prsních řízků odebrala veterinární správa ve skladu společnosti Polar Trading v Kostelci nad Černými lesy. Uvedla, že šarže obsahující salmonelu byla součástí větší zásilky. Kuřecí maso od společnosti odebírají především restaurace a jídelny.

Domů
Sdílet
Diskuse