Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lucie Kotvalová
4. října 2023 12:44
Čas čtení 1:18

Tisícům grónských žen byla bez souhlasu a vědomí zavedena antikoncepce. Chtějí po Dánsku odškodné

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tisícům grónských žen byla bez souhlasu a vědomí zavedena antikoncepce. Chtějí po Dánsku odškodné
Zdroj: Unsplash/Filip Gielda/volně k užití

Skupina grónských žen vyžaduje po dánské vládě odškodné. V 60. letech jim byla zaváděna, a to bez jejich svolení i vědomí, nitroděložní tělíska za účelem kontrolování porodnosti.

Nedobrovolná antikoncepce byla v rámci kampaně za snížení porodnosti mezi původním obyvatelstvem provedena u minimálně 4 500 grónských žen. Některým v té době bylo pouze 13 let, uvádí BBC.

Jedna ze žen požadujících odškodnění Naja Lyberth obvinila tehdejší dánskou vládu, že se snažila kontrolovat počet obyvatel Grónska, aby ušetřila na sociálních dávkách.

Vyšetřování má být ukončeno až v roce 2025. Ženy ovšem vyžadují odškodnění za narušení tělesné autonomie už nyní. „Nechceme čekat na výsledky vyšetřování,“ uvedla Lyberth. 

„Stárneme. Nejstarší z nás, kterým bylo nitroděložní tělísko zavedeno v šedesátých letech, se narodily ve čtyřicátých letech a jejich věk se blíží osmdesátce. Chceme jednat hned,“ dodala.

Podle ní je „stoprocentně jasné“, že vláda porušila zákon. „Porušila naše lidská práva a způsobila nám vážnou újmu,“ řekla.

Každá ze žen požaduje odškodné 300 tisíc dánských korun, tedy téměř 980 tisíc Kč. 

35 % žen

Události ze 60. let vyšly najevo poté, co o něm minulý rok informovala dánská televizní stanice DR. Podle záznamů z národních archivů bylo ženám mezi lety 1966–⁠1970 bez jejich vědomí a souhlasu zavedeno 4 500 nitroděložních tělísek. Nedobrovolná antikoncepce byla tímto způsobem podle odhadů grónské vlády vnucena 35 % žen na tomto území, které potenciálně mohly porodit děti.

28. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:39 „Buď cyklickou ženou a miluj svůj cyklus.“ Jde to ale v dnešním světě? „Buď cyklickou ženou a miluj svůj cyklus.“ Jde to ale v dnešním světě?

Tělíska byla pro těla některých dívek podle Lybert příliš velká, což jim způsobilo vážné zdravotní komplikace, v některých případech dokonce neplodnost. V některých případech o procesu dané ženy nevěděly až do té doby, než je nedávno objevili jejich gynekologové.

Uvádí se, že byla tato praxe realizována do roku 1975. Podle BBC ale trvala ještě mnoho let poté. Jedna žena zjistila, že jí bylo tělísko zavedeno, když se v roce 2009 snažila otěhotnět. Jiná žena BBC sdělila, že jí byla bez jejího souhlasu aplikována antikoncepce až v roce 2014.

Grónsko, v současnosti autonomní součást Dánského království, bylo až do roku 1953 dánskou kolonií. Nyní má vlastní vlajku, jazyk i premiéra. Kontrolu nad svým zdravotnictvím převzalo v roce 1991. Jak ovšem připomíná BBC, jeho měnu, soudnictví i zahraniční a bezpečnostní záležitosti stále řídí Dánsko.

Domů
Sdílet
Diskuse