Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
5. října 2023 13:59
Čas čtení 0:49

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, hrozí tsunami i další otřesy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, hrozí tsunami i další otřesy
Zdroj: X / @jack_susan17424

Japonské souostroví Izu ležící jižně od ostrova Honšú ve čtvrtek zasáhlo zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály. Úřady vydaly varování před vlnou tsunami, obyvatelé mají opustit pobřeží.

Zemětřesení dosahující 6,6 stupně zasáhlo ostrov ve čtvrtek kolem 11. hodiny ranní místního času (čtyři hodiny po půlnoci SELČ). Epicentrum se nacházelo zhruba 550 kilometrů jižně od Tokia. Americká geologická služba upřesnila, že ohnisko bylo v hloubce deseti kilometrů.

Meteorologové následně varovali před tsunami, původně předvídali vlnu vysokou až jeden metr, a doporučili místním, aby se z pobřeží přesunuli do vyšších nadmořských výšek.

„Metrová vlna se nemusí zdát významná... ale setkání s takovou vlnou může být extrémně nebezpečné a může vás strhnout k zemi,“ řekl podle serveru Japan Times na tiskové konferenci zástupce meteorologické agentury. Varování před tsunami bylo dnes odvoláno. 

Původně se předpovídalo, že tsunami dorazí k ostrovům Izu v různých časech, na Hachijo-jima v 11:50 a na Izu Oshima v poledne. V oblasti Hachijo-jima bylo ve 12:17 pozorováno tsunami vysoké 30 cm, na jiných místech ale mohlo být vyšší.

29. listopadu 2023 18:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh

Meteorologická agentura varovala před možností druhotných otřesů. Uvedla, že je asi deseti- až dvacetiprocentní šance, že se v následujících dnech objeví další zemětřesení s podobnou silou. Vyzvala veřejnost, aby byla po celý příští týden ostražitá.

Domů
Sdílet
Diskuse