Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
10. října 2023 17:27
Čas čtení 0:58

Čechů a Češek podporujících dočasné setrvání ukrajinských uprchlíků v ČR ubylo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čechů a Češek podporujících dočasné setrvání ukrajinských uprchlíků v ČR ubylo
Zdroj: Mstyslav Černov - AP UAPF

Podpora české veřejnosti pro další pobyt ukrajinských uprchlíků v ČR klesla. Podle nejnovějších dat s tím souhlasí 51 procent dotázaných a 49 procent je proti.

Vyplývá to z průzkumu analytického ústavu STEM, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý, informuje o tom TASR. Podle výzkumu počet Čechů a Češek podporujících další setrvání Ukrajinců v ČR klesl po dlouhém období stability o pět procentních bodů.

„Bude třeba sledovat, zda se jedná o jednorázový výkyv způsobený například některými mediálními kauzami, nebo o nový stav, či dokonce trend,“ zdůraznil STEM. Průzkum také ukázal, že neklesá podíl těch, kteří si myslí, že ukrajinští uprchlíci by měli dostat příležitost zůstat v Česku do konce války. Podíl takto smýšlejících občanů Česka je nadále kolem 40 procent.

Vstup do EU a NATO

Podle dat dvě třetiny veřejnosti určitě nebo spíše souhlasí s tvrzením, že Rusko je jednoznačným viníkem války. Zároveň si téměř dvě třetiny dotázaných myslí, že ČR by měla usilovat o rychlé ukončení konfliktu, i když by to pro Ukrajinu mohlo znamenat ztrátu některých území.


„Potvrzuje se také dlouhodobý stav, kdy si jen asi 40 procent lidí nadále přeje směřování ČR na Západ, zatímco asi 60 procent preferuje, aby ČR zůstávala spíše v neutrální pozici někde mezi Západem a Východem,“ upřesnil ústav.

Přibližně polovina veřejnosti podporuje vstup Ukrajiny do EU nebo NATO „výhledově“, čtvrtina je za její vstup do těchto organizací „co nejdříve“. Proti jejímu členství v EU je 20 procent a proti členství v NATO 23 procent lidí.

Do průzkumu analytického ústavu STEM, který se uskutečnil od 8. do 16. července a od 7. do 17. září 2023, se zapojilo 2139 lidí starších 18 let.

Domů
Sdílet
Diskuse