Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
12. října 2023 7:03
Čas čtení 0:40

Stockholm zakáže vjezd benzinovým a naftovým autům do centra města. Jako první na světě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Stockholm zakáže vjezd benzinovým a naftovým autům do centra města. Jako první na světě
Zdroj: Pexels/Dylan Bueltel

Vedení švédské metropole se od roku 2025 rozhodlo úplně zakázat vjezd aut na naftový a benzinový pohon do centra města. Stockholm se tak stane prvním velkým městem, které k podobnému kroku přistoupilo.

Od roku 2025 bude 20 bloků ve vnitřní části Stockholmu vyhrazeno pouze pro provoz elektromobilů. Tato oblast bude zahrnovat finanční a obchodní čtvrti. O dalším rozšíření zóny s „čistým“ provozem se rozhodne na začátku roku 2025.

11. října 2023 15:30 Čas čtení 4:32 Tři ženy zjistily, že chodí se stejným mužem. Daly mu kopačky a společně odjely na roadtrip Tři ženy zjistily, že chodí se stejným mužem. Daly mu kopačky a společně odjely na roadtrip

„Vzduch ve Stockholmu dnes způsobuje plicní onemocnění dětí a předčasné úmrtí starších lidí. Musíme odstranit škodlivé výfukové plyny z benzinových a naftových automobilů. Proto zavádíme dosud nejambicióznější nízkoemisní zónu,“ řekl stockholmský místostarosta pro dopravu Lars Stromgren.

První na světě 

Oblast, v níž bude zákaz spalovacích motorů zaveden, však nebyla vybrána náhodně. Podle Stromgrena se jedná o území, ve kterém se pohybuje velké množství cyklistů a kde jsou chodci denně vystavováni nezdravému ovzduší. 

11. října 2023 9:38 Čas čtení 0:33 Klimatická krize zdraží evropské pivo. Hůř bude i chutnat, varují čeští vědci a vědkyně Klimatická krize zdraží evropské pivo. Hůř bude i chutnat, varují čeští vědci a vědkyně

Řada evropských měst v posledních letech zavedla opatření zaměřená na auta se spalovacími motory, ale žádné z nich nešlo tak daleko jako Stockholm. Paříž, Athény či Madrid zavedly zákaz pouze pro naftové motory. Londýn zase zavedl systém zpoplatnění aut, která nejvíce znečišťují ovzduší. 

Domů
Sdílet
Diskuse