Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
25. října 2023 v 15:35
Čas čtení 0:45

Facebook a Instagram jsou prý návykové a poškozují duševní zdraví dětí. Americké státy žalují Metu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Facebook a Instagram jsou prý návykové a poškozují duševní zdraví dětí. Americké státy žalují Metu
Zdroj: TASR/AP

Desítky států USA, včetně Kalifornie a New Yorku, žalují společnost Meta Platforms za to, že údajně poškozuje mladé lidi a přispívá ke krizi jejich duševního zdraví.

Meta údajně záměrně a vědomě navrhuje na sociálních sítích Facebook a Instagram funkce, které způsobují závislost dětí na jejích platformách. Informovala o tom agentura AP.

Žalobu podalo u federálního soudu v Kalifornii 33 států. Dalších devět prokurátorů podává žalobu ve svých státech, čímž se jejich počet zvyšuje na 41. V dokumentu stojí, že Meta běžně shromažďuje údaje o dětech mladších 13 let bez souhlasu jejich rodičů, čímž údajně porušuje federální zákon. 

Zneužití technologií?

„Společnost Meta využila mocné a bezprecedentní technologie k tomu, aby nalákala, zapojila a nakonec zlákala mládež a dospívající. Jejím motivem je zisk a ve snaze maximalizovat své finanční zisky opakovaně klamala veřejnost o podstatných nebezpečích svých platforem sociálních médií,“ stojí v žalobě, která zároveň uvádí, že společnost zatajila způsoby, jakými tyto platformy manipulují a využívají své nejzranitelnější uživatele.

2. září 2023 v 10:22 Čas čtení 0:32 Za Facebook a Instagram budeme možná platit. Meta chystá v Evropě velkou změnu Za Facebook a Instagram budeme možná platit. Meta chystá v Evropě velkou změnu

Podle generální prokurátorky státu New York Letitie James jsou právě mediální platformy typu Meta důvodem, proč děti a dospívající trpí rekordně špatným duševním zdravím. 

Společnost Meta se vůči kritice ohradila. Ve svém prohlášení uvedla, že sdílí závazek generální prokurátorky poskytovat dospívajícím bezpečné a pozitivní online zkušenosti. Zároveň uvedla, že již představila více než 30 nástrojů na podporu dospívajících a jejich rodin.

Domů
Sdílet
Diskuse