Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
30. října 2023 7:00
Čas čtení 0:47

Rusko vyhrožuje, že zkonfiskuje majetek EU. Západním zemím dalo ultimátum

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko vyhrožuje, že zkonfiskuje majetek EU. Západním zemím dalo ultimátum
Zdroj: TASR/AP

Evropská komise připravuje návrh, jak příjmy z ruských aktiv zmrazených v EU využít ve prospěch Ukrajiny. Rusko hrozí, že odpoví stejným způsobem.

Rusko vyhrožuje, že zkonfiskuje majetek zemí Evropské unie, pokud EU začne ze zmrazených ruských finančních aktiv financovat Ukrajinu, informuje TASR na základě zprávy agentury Reuters.

Evropská komise připravuje návrh, jak příjmy z ruských aktiv zmrazených v EU využít ve prospěch Ukrajiny, uvedla v pátek 27. října šéfka EK Ursula von der Leyen. „Rusko bude muset nakonec zaplatit za obnovu Ukrajiny,“ řekla von der Leyen po summitu EU v Bruselu. Příjmy z těchto zmrazených aktiv se mají shromáždit a poté prostřednictvím rozpočtu EU poskytnout Ukrajině.

Moskva podnikne odvetné kroky, pokud by EU podnikla kroky proti ruským aktivům, z nichž se mnohé nacházejí v Belgii, uvedl předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin. „Evropští politici v čele s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen opět začali mluvit o krádeži zmrazených finančních prostředků naší země s cílem pokračovat v militarizaci Kyjeva,“ uvedl Volodin.

„Takové rozhodnutí by vyžadovalo symetrickou odpověď Ruské federace. V takovém případě bude zkonfiskováno mnohem více aktiv patřících nepřátelským zemím než našich zmrazených finančních prostředků v Evropě,“ dodal.

Celková hodnota zmrazených ruských aktiv je podle von der Leyen kolem 211 miliard eur. EU je zablokovala loni v březnu, měsíc po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Domů
Sdílet
Diskuse