Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adam Novosad
1. listopadu 2023 14:01
Čas čtení 0:36

Až 70 procent Rusů by Putina podpořilo, kdyby válku ukončil hned. Je tu ale jeden velký háček, ukazuje nový průzkum

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Vyplývá to z průzkumu provedeného ve dnech 19.–25. října na vzorku 1607 osob.

Až 70 procent dotázaných Rusů by podpořilo rozhodnutí Vladimira Putina ukončit válku proti Ukrajině. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedl nezávislý ruský think tank Levada. S ukončením války by však souhlasili pouze v případě, že si Rusko ponechá v současnosti okupovaná ukrajinská území, uvádí Yahoo News.

Pokud by podmínkou míru bylo navrácení okupovaných částí Ukrajině, podpořila by Putinovo rozhodnutí ukončit válku pouze třetina respondentů. Zároveň si však 55 procent respondentů myslí, že je nutné jednat o míru a válku ukončit. O pokračování invaze je přesvědčeno 38 procent dotázaných.

Z průzkumu také vyplývá, že většina lidí neočekává brzký konec války – myslí si, že bude trvat ještě nejméně půl roku, téměř polovina očekává, že boje potrvají déle než rok.

Pokud by respondenti měli možnost ovlivnit rozhodnutí o zahájení „speciální vojenské operace“ v únoru 2022, tedy zahájení války proti Ukrajině, 41 procent dotázaných by válku nezačalo a 43 procent by zahájení invaze schválilo.

Rusko, Ukrajina, Donbas, vojna
Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka
Domů
Sdílet
Diskuse