Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
4. listopadu 2023 v 16:07
Čas čtení 0:40

Zemětřesení v Česku: Na Chebsku byly naměřeny otřesy o síle 3,25 stupně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemětřesení v Česku: Na Chebsku byly naměřeny otřesy o síle 3,25 stupně
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Seismografy v západních Čechách naměřily otřesy s magnitudou přes tři stupně, to je zatím nejvíc v současné vlně otřesů. Takovou sílu lze pocítit, ale nezpůsobuje žádné škody.

Otřesy se po delší době objevily již ve středu. Od té doby byl do sobotního dopoledne nejsilnější páteční otřes, který dosáhl 2,6 stupně. Taková zemětřesení může člověk pocítit jako slabá chvění.

4. listopadu 2023 v 10:37 Čas čtení 0:32 V Česku padal sníh, někde napadlo až 10 centimetrů. Sněhu si ale moc dlouho neužijeme V Česku padal sníh, někde napadlo až 10 centimetrů. Sněhu si ale moc dlouho neužijeme

Sobotní otřes s magnitudou o síle 3,25 stupně byl zatím nejsilnější. Odehrál se před 13. hodinou severně od Lubů v hloubce 9,28 kilometru. Kromě chvění jsou tyto slabší otřesy doprovázeny typicky také duněním.

Informoval o tom Geofyzikální ústav Akademie věd ČR, který zároveň na platformě X sdílel fotku, na níž jsou vyznačena místa, kde k otřesům došlo.

Od středy se na Chebsku objevilo ještě pár dalších slabších zemětřesení. Taková seismická aktivita má charakter zemětřesného roje. To znamená, že se seismická energie uvolní v sérii velkého množství (klidně až několika tisíc) slabších jevů v časovém horizontu několika dnů až měsíců, místo aby se uvolnila ve formě jednoho silného zemětřesení a jeho případných dotřesů.

Domů
Sdílet
Diskuse