Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
5. listopadu 2023 8:57
Čas čtení 0:38

Sekačky na trávu a fukary na listí v USA vypouštějí více emisí než všechna auta v Evropě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Sekačky na trávu a fukary na listí v USA vypouštějí více emisí než všechna auta v Evropě
Zdroj: Wikimedia/Charles & Hudson/volně k užití

Americká zahradní technika za rok do ovzduší vypustí 68 tisíc tun oxidů dusíku, 30 milionů tun oxidu uhličitého a skoro 22 tisíc tun škodlivých prachových částic. Statistiky přinesla studie od Agentury pro ochranu životního prostředí.

Zpráva zkoumala data za rok 2020. Takové množství vypuštěných oxidů dusíku, jaké vyprodukovaly americké sekačky na trávu či fukary na listí, vyprodukuje přibližně 30 milionů aut. Pro srovnání – v Česku je zhruba šest a půl milionu automobilů. Americká zahradní technika během jednoho roku do ovzduší zároveň vypustila přibližně 30 milionů tun oxidu uhličitého. Tolik emisí CO2 vyprodukuje za rok celý český průmysl.

4. listopadu 2023 16:07 Čas čtení 0:40 Zemětřesení v Česku: Na Chebsku byly naměřeny otřesy o síle 3,25 stupně Zemětřesení v Česku: Na Chebsku byly naměřeny otřesy o síle 3,25 stupně

Dalším problémem jsou prachové částice neboli malé částečky polétavého prachu, který způsobuje mnoho zdravotních problémů a zvyšuje riziko rakoviny. Toho Američané prostřednictvím zahradní techniky do ovzduší vypustili 21 800 tun, což odpovídá 234 milionům aut. V Evropské unii bylo v roce 2023 registrováno 253 milionů automobilů.

Důvodem takových výsledků jsou rozdílné motory, které jsou škodlivější, přestože jsou v zahradní technice menší. „Tato neefektivní technologie motorů způsobuje opravdu větší znečištění než osobní a nákladní automobily,“ cituje Česká televize autorku studie Kirsten Schatz. Řešením je podle ní přechod na méně škodlivé stroje, které jsou dle jejích výsledků zároveň i cenově dostupné.

Domů
Sdílet
Diskuse