Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
12. listopadu 2023 14:24
Čas čtení 0:39

Volební model: ANO pořád drtivě vede. Které strany si polepšily?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Volební model: ANO pořád drtivě vede. Které strany si polepšily?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Pokud by se v říjnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 32,5 procenta. Na druhém místě by se umístila ODS s 15,5 procenta. Vyplývá to z volebního modelu, který pro Českou televizi vypracovala agentura Kantar.

Hnutí ANO by si oproti předchozímu průzkumu pohoršilo o jeden procentní bod. Lepšího výsledku by naopak dosáhla ODS, která si polepšila o tři a půl procenta. Informovala o tom Česká televize.

Na třetím místě se umístili Piráti, jejichž podpora se mezi voliči zvýšila o dva procentní body na 10,5 procenta. Stejného výsledku by dosáhla i čtvrtá SPD, která si polepšila o jedno procento. Pětiprocentní práh nutný pro vstup do Poslanecké sněmovny by překročilo ještě hnutí STAN se ziskem sedmi procent hlasů.

1. listopadu 2023 8:53 Čas čtení 0:53 PRŮZKUM: Volby by v září drtivě vyhrálo ANO, koalice by na většinu nedosáhla PRŮZKUM: Volby by v září drtivě vyhrálo ANO, koalice by na většinu nedosáhla

Mimo sněmovnu by naopak skončila TOP 09 (4,5 procenta), KSČM (3,5 procenta) a SOCDEM (3,5 procenta). Hluboko pod pětiprocentní hranicí se ve volebním modelu ocitla vládní KDU-ČSL, jejíž podpora dosahuje pouhých 2,5 procenta.

Lidé nejsou spokojeni s politickou situací

Volební model se věnuje také míře spokojenosti Čechů s aktuální politickou situací. Pouhých 22 procent respondentů uvedlo, že je se současnou situací spokojeno. Jedná se prakticky o stejný výsledek jako v září, kdy stejným způsobem odpovědělo 21 procent respondentů.

Domů
Sdílet
Diskuse