Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
16. listopadu 2023 18:36
Čas čtení 1:40

Dokáže Česko čelit dezinformacím? Analýza přinesla jasnou odpověď

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dokáže Česko čelit dezinformacím? Analýza přinesla jasnou odpověď
Zdroj: Unsplash/Jorge Franganillo/volně k užití

Česko nemá žádnou koncepci, která by stanovila politiku státu v boji proti dezinformacím, upozorňuje Centrum proti hybridním hrozbám v nové analýze.

Česko není v současné době schopno účinně čelit případné rozsáhlejší dezinformační vlně. Chybí mu koncepční, organizační, personální, procesní i právní nástroje a kapacity. Uvedlo to Centrum proti hybridním hrozbám Ministerstva vnitra v analýze, kterou v únoru schválila vláda. Úřad ji zveřejnil ve středu večer na svých webových stránkách. Informuje o tom ČTK.

Češi a Češky nejsou proti dezinformacím odolní

Česko by podle dokumentu nemuselo být schopno úmyslný útok na bezpečnost státu identifikovat ani na něj reagovat.

Fake news
Zdroj: Unsplash/Mahbod Akhzami/volně k užití

„Z analýzy vyplývá, že organizační, personální i technické kapacity ČR čelit závažné dezinformační vlně jsou veskrze nedostačující,“ uvedlo centrum. Dezinformační kampaně se přitom podle něj v Česku již vedou a často se týkají zájmů Ruska a Číny. Několik let na ně upozorňuje policie, Senát a odborníci z bezpečnostní, akademické i soukromé sféry. Důkazem bylo i masivní šíření dezinformací o epidemii covidu-19 a vládních opatřeních k jejímu potlačení.

15. dubna 2023 16:30 Čas čtení 1:15 Průzkum: Většina Čechů je pro omezení dezinformačních webů Průzkum: Většina Čechů je pro omezení dezinformačních webů

Závažnou dezinformační vlnu definuje centrum jako „cílené šíření dezinformací ve velkém rozsahu nebo s takovou intenzitou, která představuje hrozbu pro zájmy ČR“. Děje se tak podle něj zejména prostřednictvím internetu a sociálních sítí a využívá boty, falešné identity a informační portály s nejasnou vlastnickou strukturou. Často ji doprovází řízené úniky informací, očerňování klíčových veřejných autorit, systematické podněcování nenávisti vůči skupinám obyvatelstva nebo zneužívání „třecích ploch“ k prohloubení stávající polarizace společnosti.

Fake news
Zdroj: Pixabay/geralt/volně k užití

„Často jsou síly rozloženy velmi nerovně, kdy původci dezinformací mají daleko efektivnější prostředky, jak dosahovat relativně levně, rychle a efektivně svých cílů oproti těm, kteří jsou dezinformacím vystavováni,“ uvedlo autorstvo analýzy. Česká společnost pak podle centra není vůči dezinformacím velmi odolná. „Výzkumy dokládají, že čtvrtina Čechů věří dezinformacím, v případě pandemie covidu-19 se jednalo až o třetinu, a že až polovina středoškoláků nerozezná reklamní sdělení od zpravodajského,“ píše se v dokumentu.

Česko nemá žádnou koncepci, která by stanovila politiku státu v boji proti dezinformacím. Vláda také zatím neurčila žádný státní úřad, který by měl problematiku koordinovat. „Co se týká možností identifikace závažné dezinformační vlny, aktuální organizační kapacity jednotlivých ministerstev ke sledování a analýze informačního prostředí jsou v kontextu neexistence koncepčního uchopení problematiky omezeny především na klasické tiskové monitoringy, a nezahrnují tedy dezinformační zdroje či témata,“ stojí v analýze. Česko také podle ní nemá k předcházení a postihování šíření dezinformací potřebné právní předpisy.

1. dubna 2023 12:00 Čas čtení 4:25 Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény

Naposledy se vláda podle centra zabývala problémem v roce 2021 a v rámci tehdejší strategie uvedla, že je potřeba navrhnout systém strategické komunikace státu nebo začlenit mediální vzdělávání do vzdělávacích programů základních a středních škol. Podle zpracovatelů nynější studie se však s útokem Ruska na Ukrajinu situace výrazně změnila a je nutné přijmout další opatření.

Domů
Sdílet
Diskuse